Casa de Cultură Suceava trebuie să intre în patrimoniul național

> Consideră prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, deputat de Suceava, care s-a adresat în acest sens ministrului culturii
 

Deputatul PDL de Suceava prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a solicitat ministrului culturii, Gigel-Sorinel Știrbu, să ia de urgență măsurile ce se impun în vederea clasării caselor de cultură din România cu valoare patrimonială, printre care și cea de la Suceava. Parlamentarul democrat-liberal susține, într-o interpelare adresată ministrului Știrbu, că opera arhitecturală a unuia dintre reprezentanții modernismului în arhitectură (curentul denumit funcționalism liric sau popular baroc), arhitectul Nicolae Proumbescu, Casa de Cultură de la Suceava, trebuie, fără îndoială, să intre în patrimoniul național. „Aceasta se înscrie în galeria simbolurilor culturale de inspirație populară, proiectate și construite sub atenta supraveghere a lui Nicolae Porumbescu și a soției sale, Maria Porumbescu, în anii ’70, și în alte orașe din țară: București, Satu Mare, Baia Mare, Botoșani, Iași, Hunedoara” a explicat Ardeleanu. Ea a arătat că, fără mijloace de autosusținere și întreținere, Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, la fel ca multe altele din întreaga țară, „a devenit ținta întreprinzătorilor pragmatici, fără simțul conservării simbolurilor culturale sau al cultivării autenticului, fără scrupule când s-a ivit oportunitatea de a distruge operele înaintașilor prin diverse amenajări cu «iz de bani»”. „Astfel că, în aceste edificii destinate, conform Regulamentului de organizare și funcționare al Casei de Cultură a Sindicatelor, «ridicării nivelului de cultură al diverselor categorii socio-profesionale și de vârstă ale populației», se fac intervenții care distrug arhitectura originală, pentru a face loc unor baruri ai căror clienți nu au nimic în comun cu actul cultural din interiorul sălilor de spectacol” susține deputatul sucevean. Sanda-Maria Ardeleanu a mai arătat că, începând cu anul 1990, casele de cultură ale sindicatelor au trecut în administrarea Asociației Naționale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), organism constituit din cele patru mari confederații sindicale, respectiv Frăția, Cartel Alfa, CNSDR și Blocul Național Sindical. „Astfel că, un eventual proces de clasare a imobilelor în cauză ca monumente nu poate fi demarat fără acceptul ANCCSR. La Suceava, de exemplu, și nu doar acolo, proprietarul nu dorește clasarea. S-a încercat și o preluare la nivel național a caselor de cultură la primării încă din 2004, printr-o hotărâre de guvern, însă nu a existat niciodată o bază legală solidă” a explicat parlamentarul PDL, care consideră că lipsa de dialog sau, mai bine zis, „dialogul surzilor” care are loc de ani de zile între (ANCCSR și administrațiile locale a condus la situații inacceptabile, ca cea de la Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: