Tipografia

Recenta Adunare Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a evidențiat, ca pe una dintre temeinicele realizări ale eparhiei, funcționarea tipografiei de la Mănăstirea „Sf. Gheorghe” de la Cămârzani, ctitoria vrednicului de pomenire episcop vicar PS Gherasim Putneanul, care și-a așezat acolo pentru totdeauna oasele ostenite. Obștea acestei „tinere” mănăstiri de maici, ridicată peste ordurile unei ferme zootehnice de stat care și-a dat duhul după Revoluție („și azi câteodată se mai simte izul vechiului loc” ne spunea maica Eufrosina, econoama mănăstirii), trăiește pentru scopul căruia monahiile s-au dedicat, slujirea Domnului.
 

Dumitru TEODORESCU

Încet, încet au creat în jurul lor o minunăție de complex ecleziastic, perlă creată nu de vechimea veacurilor, precum sunt cele mai multe dintre mănăstirile Țării de Sus, ci perlă a „veacului” început după Revoluție. Este o mănăstire frumoasă, umanizând sihăstria ogoarelor ce o înconjoară. Maicile se bucură, cu fireasca umilință a statutului lor, nu doar cu bijuteria din câmpul Cămârzanilor, ci, deopotrivă, cu „fabrica de cărți”, care, cu binecuvântarea, osârdia și dorința expresă a ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost instalată imediat dincolo de zidul mănăstirii – tipografia. Îndeajuns de modernă ca să ceară tipografi profesioniști, tipografia funcționează exclusiv cu mână de lucru călugărească: maicile culeg pe calculator, transferă pe plăci tipografice, le instalează pe mașinile de tipărit, leagă, broșează etc., astfel că, fără prihană, pe porțile mănăstirii ies mii și mii de exemplare de cărți bisericești. Ele se adresează celor mai diverse categorii de credincioși, de la cele de învățătură consacrate copiilor și tinerilor, până la cele duhovnicești, menite omului matur, obligat să gândească la adevăratele rosturi ale viețuirii sale pe pământ. Ni s-au dăruit câteva exemplare de cărți care se tipăriseră recent sau care tocmai se tipăreau. Herma „Păstorul”, Pildele și apoi Poruncile, apoi volumașele – Sf. Chiril al Ierusalimului – „Despre credință” și „Despre pocăință”, Sf. Vasile cel Mare – „Despre post”, toate traduse în românește de pr. D. Fecioru. De menționat că aceste volume se distribuie gratuit prin preoții parohi, în școli, oriunde sunt solicitate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: