E un

Când Bisericii Ortodoxe i se impută expansiunea prin creșterea numărului de biserici ridicate în orașe și sate, i se impută implicit și așa-zisul prozelitism. Ca și cum, născut și practicant ortodox, dar neavând eu în preajmă o biserică ortodoxă să mă rog, mă duc și la cea a altui rit creștin, căci creștini cu toții suntem, nu? Apropo de mulțimea bisericilor: cine a citit articolul scris recent în ziarul nostru de părintele Sorin Clipa de la Biserica Sf. Spiridon, din Suceava, preot ce a „scormonit” adânc în arhivele Bisericii Bucovinei, rămâne uluit să afle că Suceava feudală (cu mult mai puțini locuitori atunci) avea peste 40 de biserici din piatră, ca să nu le mai pomenim pe acelea din lemn. Unele au pierit din varii motive, cele mai multe fiind însă desființate direct sau indirect de autoritățile austriece ce ocupaseră Bucovina.
 

Dumitru TEODORESCU

Am pornit din Evul Mediu, ca să ajungem la un plic, găsit de Crăciun în cutia poștală. Imită perfect cele pe care ni le trimite E on cu factura privind consumul de energie electrică, astfel că abia târziu am văzut că de fapt pe plic nu scria E on, ci E un. Insolita „factură” mă anunță în calitate de „locatar Suceava”, căci aceasta-mi este adresa de pe plicul găsit în cutia poștală (doar într-a mea din 30 de cutii!!), că nu mai am datorii. Ceva s-a sfârșit, probabil, în mersul meu prin lume, astfel că sunt anunțat că „nu aveți nimic de plătit” (De plătit, momentan, nu, dar de tras – da…). Iar dacă aș avea, totuși, de plătit ceva despre care eliberatorul de factură nu știe, atunci îmi mai rămâne șansa ca, acceptându-l pe „Cel ce S-a născut în iesle”, recunoscându-mi fapta și acceptându-L, să nu mai am „nimic de plătit, pentru că El a luat asupra Lui toate nelegiuirile noastre”… Nu trebuie decât să particip la slujbele unei biserici deținătoare de telefon mobil. E un gest de prozelitism. Pe care ar trebui să-l sancționeze măcar E on.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: