De anul viitor

Gunoiul, plătit mai scump de către suceveni

Contribuția pe care sucevenii o au pentru măturatul străzilor și debarasarea de gunoiul menajer a fost majorată ieri, în ședința ordinară a Consiliului Local Suceava, cu 66%.
 

Astfel, creșterea este de la 3 lei la 5 lei, locuitorii reședinței fiind obligați la plata taxei de salubritate în funcție de numărul de persoane din familie sau a celui al locatorilor existenți la o anumită adresă. În expunerea sa, șeful administrației locale, Ion Lungu, a pus în vedere că Suceava are printre cele mai mici taxe de salubritate din țară, iar în cazul în care aceasta nu va fi majorată, urbea reședință de județ riscă să nu beneficieze, în primul rând, de servicii de iarnă corespunzătoare. „Eu cred că la Primăria municipiului Suceava ar trebui crescută taxa de salubritate. Iarna trecută s-a făcut un artificiu, aceasta scăzând la 3 lei, fiind cea mai mică din țară. Din punctul meu de vedere cred că ar trebui majorată până la 5 lei de persoană, pentru că nu sunt bani pentru curățenie”, a avertizat edilul-șef. De altfel, în timp ce populația are, în contul contribuției pentru curățenia orașului, restanțe de 2 milioane de lei, Primăria Suceava a acumulat, către operatorul de salubritate stradală Rosal Grup, datorii restante de 3 milioane de lei. Taxa de ecologizare datorată de către persoanele juridice se calculează în funcție de numărul salariaților și cel al reprezentanților legali, respectiv al asociaților, administratorilor care nu au calitatea de asociați, noul cuantum fiind de 6 lei pe lună și persoană. În cazul instituțiilor publice, taxa de salubritate este stabilită, de asemenea, în funcție de numărul de lucrători, aceasta fiind stabilită la nivelul de 3 lei pe lună și persoană. Taxa pentru contribuabilii care desfășoară activități economice pe baza liberei inițiative se stabilește pe baza declarației de impunere a acestora, depusă până pe data de 31 ianuarie 2014. Scutite de la plata taxei de salubritate sunt persoanele persecutate din motive politice și etnice, veteranii de război, unitățile de învățământ preuniversitar, cultele religioase recunoscute, asociațiile de proprietari și organizațiile umanitare care au ca unic obiect de activitate întreținerea și funcționarea căminelor de bătrâni și a caselor pentru ocrotirea copiilor orfani și copiilor străzii. De precizat este faptul că, pentru persoanele fizice, în ianuarie, anul acesta, taxa de salubritate a fost redusă cu 25%, adică de la 4 lei de persoană și lună, la 3 de persoană pe lună, decizia venind pe fondul majorării impozitelor și taxelor locale cu 16%.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI