Proprietatea termenilor

Să ne înțelegem. Opoziția poate, are chiar obligația de a atrage atenția nației asupra greșelilor Puterii și de a o sancționa – Puterea – cât de aspru poate. Și nu se poate spune că actuala Opoziție, chiar dacă drastic redusă cantitativ față de dimensiunile Puterii, nu se străduiește să uzeze de toate mijloacele pentru sancționarea a ceea ce numește derapajele celor care conduc acum țara. Cu câtă îndreptățire, cu câtă autoritate, cu cât succes sunt evaluări care ne aparțin fiecăruia dintre noi. Așadar, Opoziția pretinde că a organizat în diferite localități din țară mitinguri de protest. Cine nu știe câți participanți s-au adunat în stradă cu aceste prilejuri își construiește în minte dimensiunile pe care însuși cuvântul folosit – miting – le sugerează.
 

Dumitru TEODORESCU

Ar fi vorba, cel puțin din perspectiva experienței istorice ceaușiste a poporului român, despre întâlniri/ întruniri de proporții mari, care, dacă-s de protest, reunesc mase consistente de oameni nemulțumiți de cineva sau ceva. Nu văd cum ar putea fi numite altfel mișcările antiguvernamentale de la Kiev, de exemplu. Și la București, și la Ploiești, și la Suceava recentele „mitinguri” organizate de Opoziție au adunat câteva sute de participanți. La Suceava circa 200. Neobișnuiți, probabil, cu proprietatea termenilor, organizatorii au continuat să-și numească protestele drept mitinguri. Sigur, protestul se poate datora și unui singur om. Dar și el, și cei care respectă adevărul redat de cuvânt, îl numesc simplu și corect acțiune de protest. Nu miting… Folosirea acestei denumiri în pofida adevărului pe care noțiunea îl transmite lasă impresia că organizatorii ignoră sensul ei real, încercând să inducă în memoria colectivă ideea de acțiune de protest de mari dimensiuni. Așadar, adunarea de protest nu are rezonanța mitingului. Cum nici „pamblica” (vorbind/ scriind strict corect românește) nu-i panglică…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI