Majoritatea cadrelor didactice spun DA declanșării grevei generale

> 48,35% nu doresc să intre în grevă, pentru că li se suspendă majoritatea drepturilor
Peste 51 la sută din cadrele didactice membre de sindicat la Alianța Sindicatelor Suceava vor să intre în grevă generală pe 9 decembrie, dacă aceasta va fi organizată, iar 48,35% nu doresc acest lucru. Cifrele reprezintă rezultatul referendumului organizat de ASI în rândul membrilor săi cu privire la declanșarea grevei generale, numărul celor care au participat la el fiind 7.988. Președintele Alianței, prof. Giani Leonte, a explicat și cauza pentru care a fost un număr mare de opțiuni „NU”: „Numărul mare al opțiunilor NU se datorează specificațiilor legislației în vigoare, care suspendă, pe perioada grevei, contractul individual de muncă și toate drepturile de natură salarială și asigurări sociale. În plus, pe perioada grevei, angajații nu beneficiază de sporul de vechime, iar în aceste condiții personalul care are o vechime neîntreruptă în învățământ de până la 10 ani va trebui să aștepte încă 10 ani pentru a beneficia de sporul de fidelitate, de 10%. Legea dialogului social nr. 62/2011 stipulează expres faptul că, pe perioada grevei, se mențin doar drepturile de asigurări de sănătate”.
 

Liderul ASI a mai spus că se așteaptă centralizarea efectuată de FSLI, federația la care a fost afiliată Alianța suceveană, pentru a se stabili dacă se va intra în grevă generală sau nu: „Dacă greva generală nu se va declanșa, lucru foarte probabil, Colegiul Național al Liderilor FSLI, se va întruni miercuri, 11 decembrie 2013 și va analiza rezultatele referendumului. Vom continua să consultăm membrii de sindicat pentru a stabili alte forme de protest ulterioare”. La sfârșitul lui septembrie, cadrele didactice de la ASI au adus la cunoștința parlamentarilor suceveni și a opiniei publice faptul că sunt nemulțumite de situația din sistemul de Educație și și-au exprimat intenția de a protesta, prin toate formele, pentru a-și împlini revendicările. După greva japoneză desfășurată timp de 3 zile la sfârșitul lui octombrie, când au intrat la ore cu banderolă albă pe braț, după marșurile și mitingurile de protest desfășurate la nivel central, greva generală pare iminentă. Reamintim că sindicaliști de la ASI doresc alocarea, începând cu anul 2014, a minim 6% din P.I.B pentru educație, creșterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învățământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public, și adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanți să crească cu 50%. Cadrele didactice mai doresc reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învățământ și gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice să se facă de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației Naționale, pensionarea anticipată cu cel puțin 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei și altele. ASIS este cea mai mare organizație sindicală din județ, constituită prin alipirea filialelor reprezentative la nivel de județ, numără peste 9100 de membri și este afiliată la FSLI.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: