Istoria fotbalului sucevean în imagini și cuvinte

Începând de azi, în fiecare săptămână ne propunem să realizăm o scurtă istorie a fotbalului sucevean bazându-se pe fotografii, fotografii ce ne-au fost puse la dispoziție de domnul Dumitru Balint, un împătimit al fotbalului și cu o memorie de elefant.
 

Echipa de fotbal a Sucevei din anii 1932-1940

Să nu mai spunem că deja celebrul fotograf a prins în cadru, cel puțin la nunți, jumătate din oraș. În încercarea noastră timidă am mai fost ajutați de Constantin Șlic, nimeni altul decât „inginerul de sunet” al Stadionului „Areni” timp de peste 50 de ani și profesorul Pop Șerban, un fel de „guru” al sportului sucevean. Vom încerca să aducem, în fața celor mai tineri, jucători de legendă ai Sucevei din perioadele mai romantice, fotbaliști adevărați care au făcut cinste urbei noastre. Prima fotografie prezintă echipa de fotbal a Sucevei din anii 1932-1940, echipă care se chema Cetatea. În imaginea din pagina 1 îi puteți vedea pe Lazăr Andrian – Fleghel, Ioanițchi, Cosmovici, N. Scobeniuc, Marcean, A. Scobeniuc, Hariga, Semenov, Cozma, Buliga, Curcă și Schwartz. Din fotografie lipsesc Curcă, Borosan, Salpeter și Radu Dan. Nu am găsit prea multe informații din acele vremuri, dar putem să menționăm condițiile și echipamentul cu care se juca. În primul rând, din fotografie se poate lesne observa că portarul purta celebra bască sau beretă, iar jucătorii aveau șorturi care le ajungeau până la genunchi, ghetele fiind cu talpă de „talpă” cum se spune. Trebuie să amintim că în acele vremuri nu existau schimbări, jucătorul accidentat trebuind să rămână în teren până la final. Mingea de joc era și ea una de pomină, prima dintre ele fiind tot din piele, dar cu șireturi. Și acum îmi aduc cu drag aminte de tatăl meu, care într-o zi ploioasă când vedea că balonul se îndreaptă spre el cu șiretul în jos din degajarea portarului, ori se ferea cu grație, ori închidea ochii. Acest lucru a fost folositor pentru că a mai avut ceva păr la bătrânețe și nu a fost pleșuv, să zicem ca stoperii. Și eu am amintiri drăguțe cu mingea de piele cu felii folosită în anii ’70. Cum mie îmi plăcea să dau cu capul, când o vedeam, tot într-o zi ploioasă, că vine îmbibată din degajarea portarului, îmi încleștam dinții pentru că efectiv îmi „băga” capul în gât. Păr mai am deocamdată, însă sufăr de ceva pierderi de memorie. În episodul al doilea vom prezenta fotografii mai recente, din care puteți selecta jucători pe care cei cărunți bine îi mai țin minte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: