În marile unități școlare sucevene

Cheltuieli „fără număr”

> „Va trebui să luăm unele decizii care nu sunt foarte plăcute”, declară primarul Ion Lungu, precizând că și „Primăria are o anumită capacitate de suportabilitate”
 

Ion Lungu

Primăria municipiului Suceava ia măsura comasării mai multor unități școlare într-un singur bugetar, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, primarul Ion Lungu, care a precizat că acest demers este urmare a cheltuielilor mari cu apa, încălzirea, energia electrică, gazele naturale etc. „Avem o mare problemă cu cheltuielile materiale, cu utilitățile, în special. Există câteva licee industriale care au multe clădiri, internate care, în parte sunt folosite, iar altele sunt închiriate către diverși prestatori sau muncitori, de aceea trebuie să găsim o soluție pentru reducerea acestora”, a declarat Lungu. Edilul-șef spune că, în anul școlar 2014-2015, rețeaua școlară va rămâne nemodificată, însă, dezirabil ar fi ca respectivele colegii să fie declarate centre bugetare de sine stătătoare, întrucât, la un număr de elevi relativ redus, în comparație cu unele școli generale, la unitățile școlare amintite se înregistrează cheltuieli materiale mari. „Va trebui să luăm unele decizii care nu sunt foarte plăcute, însă, în perspectivă, acestea sunt foarte greu de finanțat, mai ales că nu se încadrează nici în finanțarea per capita”, relevă primarul. Lungu precizează că le-a cerut directorilor de școli să vină cu soluții, „fiindcă s-a vorbit mult și s-a făcut puțin”, în prezent impunându-se măsuri eficiente și pragmatice. Conform șefului municipalității sucevene, faptul că utilitățile nu sunt plătite direct de către unitățile școlare, ci de la bugetul local, a dus la risipă. „Aceste cheltuieli se fac fără număr, pentru că plătește Primăria. Însă, trebuie știut, și Primăria are o anumită capacitate de suportabilitate”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. În 2014-2015, rețeaua școlară va avea 28 de centre bugetare, cu 42 de unități de învățământ școlar și preșcolar de stat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: