Expoziția Internațională „Infoinvent” de la Chișinău

Inventatorii USV, în topul premianților

Inventatorii Universității „Ștefan cel Mare” Suceava au „cucerit” Cupa și marele premiu al Universității Tehnice a Moldovei, o medalie de aur, două medalii de argint și patru medalii de bronz la cea de-a XIII-a ediție a Expoziției Internaționale „Infoinvent” de la Chișinău, ne-a informat prof. univ. dr. Radu Pentiuc, de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.
 

Expoziția a avut loc în perioada 19-22 noiembrie, în incinta Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo”, unde universitatea suceveană a avut un stand deschis pe toată durata manifestării, delegația USV fiind condusă de prof. ing. dr. Adrian Graur, rector în perioada 2004-2012. Invenția „Vibromotor magnetostrictiv”, aparținând echipei alcătuite din universitarii Dorel Cernomazu, Adrian Graur, Leon Mandici, Ilie Romaniuc, Mihai Rață, Dan Milici, Cristina Prodan, Mariana Milici, Ilie Nițan, Elena Olariu și Daniel Georgescu a fost recompensată cu Cupa și Marele Premiu al Universității Tehnice a Moldovei. O medalie de aur a fost oferită echipei alcătuite din Leon Mandici, Lorin Cantemir, Dorel Cernomazu, Radu Pentiuc, Cezar Popa, Daniela Irimia care a realizat „Motoare liniare asincrone”. Invențiile premiate cu argint sunt „Vibromotoare magnetostrictive” și „Sistem automat de amplasare a pavelelor pe europalet”, realizate de Dorel Cernomazu, Adrian Graur, Leon Mandici, Ilie Romaniuc, Mihai Rață, Dan Milici, Cristina Prodan, Mariana Milici, Ilie Nițan, Elena Olariu și Daniel Georgescu, Constantin Ungureanu, respectiv Constantin Filote Constantin, Mihai-Cristian Tiron, Ilie Mirăuță. Invențiile cotate cu bronz sunt „Motor termomagnetic”, „Pompă electrochimică”, „Micromotoare electrochimice” și „Redresor trifazat cu curenți sinusoidali de intrare RNSIC-4”, realizate de echipe din care au făcut parte cercetătorii menționați mai sus, la care se adaugă Niculai Sorea, Cristina David, Țanța Ovidiu, rectorul Valentin Popa, Ștefan Georgescu, Călin Ciufudean, Ovidiu Bogdan Chirilă, Florin Musteață. „Expoziția Internațională Specializată «Infoinvent» este un for al specialiștilor din domeniul proprietății intelectuale, organizat o dată la doi ani de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) și Centrul Internațional de Expoziții «Moldexpo», în cooperare cu Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT). Scopul ei este de a susține și promova activitatea internațională, de a atrage investiții în activitatea de inovare și transfer tehnologic, de a promova proiecte de implementare a invențiilor, tehnologiilor și materialelor noi în economie“, ne-a explicat prof. univ. dr. ing. Radu Pentiuc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: