Aproape 1750 de pensionari au rețineri din pensii, din cauza datoriilor

> Cele mai multe solicitări de popriri au venit de la executorii judecătorești, case de ajutor reciproc și de la primării, pentru dări neplătite
 

Pensionari

Anul acesta, în baza cererilor venite din partea instituțiilor publice și altor entități afectate, Casa Județeană de Pensii Suceava a procedat la înființarea de popriri asupra a 1745 de drepturi ale pensionarilor, anunță directorul executiv Camelia Chitul. Astfel, în 2013, până în momentul de față, 706 cereri de instituire de popriri au venit din partea executorilor judecătorești, 421 de la casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, iar alte 276 de la primării, în contul taxelor și impozitelor locale neplătite. Pensionarii suceveni primesc pensii „ajustate” și din cauza reținerilor solicitate de cooperativele de credite (124 de cazuri), Administrația Finanțelor Publice (107 cazuri), bănci (40 de cazuri), precum și ca urmare a neachitării pensiilor de întreținere (71 de cazuri). Înființarea popririlor asupra drepturilor de pensii se face cu respectarea art. 728 din Codul de procedură civilă, potrivit căruia, în cazul în care există o singură cerere, poprirea se înființează pe o treime din cuantumul pensiei. În situația în care pe numele pensionarului se înregistrează mai multe solicitări de poprire, reținerile bănești nu pot depăși 50% din cuantumul pensiei. În baza legii, Casa Județeană de Pensii are obligația de a pune în executare cererile de instituire a popririlor care vizează pensionarii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: