Casa de Cultură din Suceava, monument istoric (cel puțin pentru un an)

A trebuit să treacă multă vreme până cineva să observe că edificiul din centrul municipiului Suceava, denumit, impropriu zic eu, „Casa de Cultură a Sindicatelor” (despre casă am înțeles că e a lor, dar cultura?), se transformă pe zi ce trece într-un fel de centru comercial.
 

Au făcut-o până la urmă un grup de arhitecți care, înarmați cu dovezi serioase, s-au adresat Primăriei Suceava, dar și proprietarului, solicitând înscrierea clădirii pe lista monumentelor istorice. Printre altele, solicitanții au menționat că respectiva clădire este deja evidențiată în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) – Zona Centrală a Sucevei ca fiind una cu valoare arhitecturală. Tot în sprijinul acestei inițiative este adus faptul că edificiul este opera marelui arhitect Nicolae Porumbescu și este prezentat în numeroase studii și lucrări de specialitate, printre care „Istoria arhitecturii din România” a prof. dr. Gheorghe Curinschi-Vorona. Cităm: „Casa de cultură, lucrarea arhitecților Nicolae Porumbescu și Maria Porumbescu-Vaida, situată în noua piață a orașului, datorită poziției sale urbanistice și prestanței expresiei sale plastice, a devenit edificiul cel mai reprezentativ al orașului”. S-a declanșat procedura de clasare ca monument istoric În fine, Primăria a luat act de doleanțele Ordinului Arhitecților din România, Filiala teritorială Nord-Est, dar și a „multitudinii solicitărilor privind schimbarea de destinație a unor spații din cadrul clădirii”. Și a solicitat, la rându-i, Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Suceava clasarea în regim de urgență a Casei de Cultură a Sindicatelor în lista monumentelor istorice. Reprezentanții Direcției au luat și ei în serios propunerea și au și declanșat procedura de clasare în regim de urgență a clădirii ca monument istoric de categoria „B”. Șeful Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Suceava, Aurel Buzincu, a declarat: „La solicitarea Primăriei, în numele unui grup de arhitecți, s-au declanșat procedurile de clasare, ceea ce înseamnă că, timp de 12 luni de aici încolo, până la finalizarea dosarului, clădirea are statutul de monument istoric clasat, conform legii. Sperăm ca în acest timp să nu întâmpinăm greutăți din partea proprietarului, iar dosarul să ajungă și să treacă de Comisia Națională a Monumentelor. Casa de Cultură este un monument arhitectonic important și ilustrativ pentru o epocă și este proiectul unui mare și prețuit arhitect”. Se dorește ca și alte clădiri din Suceava să obțină statutul de monument Aurel Buzincu a mai spus că și-ar mai dori clasarea unor clădiri ca monumente istorice (Casa de oaspeți, clădirea Universității „Ștefan cel Mare”, hotel „Arcașu” – n.n.), dar se teme de reacția proprietarilor, pentru că fără acceptul lor nu se poate întocmi și depune dosarul la comisia națională. „Am mai avut o experiență negativă în acest sens cu proprietarii spitalului vechi, aceștia nedorind clasarea și, ca atare, dosarul nu a putut fi întocmit la vremea respectivă chiar dacă existau argumente clare pentru acest lucru, măcar pentru unele dintre clădiri” a completat directorul Direcției pentru Cultură Culte și Patrimoniu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI