Economi

Dacă îți zici că mulți dintre ei nu prea ar avea ce, poate părea paradoxal că românii sunt (potrivit unui recent raport al Erste Group în urma unei cercetări a IMAS International) cei mai economi dintre europenii din centrul și estul continentului! Calibrându-și în funcție de informațiile obținute afacerile de perspectivă, specialiștii din domeniul bancar probabil că știu destul de precis cum se justifică astfel de economii sau de ce, față de noi, pentru un exemplu, austriecii și cehii sunt foarte puțin economi.
 

L.D. CLEMENT

Atitudinea noastră ar putea fi justificată inclusiv de obișnuințe ce vin dinainte de ’90; atunci, zice-se că românii aveau bani, dar nu prea aveau pe ce să-i cheltuiască (și erau învățați cu insistență, încă din clasele primare, că… azi la CEC un leu de pui, mâine el va scoate pui!; acum, cu dobânzile curente, scot însă numai gheare și pliscuri). Se mai zice pe la noi și că e bine să strângi parale albe pentru zile negre; iar cum orizontul celor mai mulți nu e tocmai roz, pare-se că funcționează eficient politica ruptului de la gură. Și cât rupi…? Iată că doar aproape 20% dintre români se declară mulțumiți de cât depun sub salteaua bancară, deși 84% sunt convinși că „economisirea e foarte importantă”. Și… mai e de presupus că alde austriecii sau cehii cheltuiesc mai mult (vor fi având și ce), mișcând banii în țările lor, iar unii dintre ei poate chiar investesc, riscă și câștigă mai mult decât firave dobânzi. Noi însă așteptăm ca alții să investească…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: