Din cauza criteriilor mai drastice

Numărul solicitanților de ajutoare de încălzire a scăzut cu o treime

> Sucevenii nu vor să mai riște să facă declarații neconforme cu realitatea, Curtea de Conturi dispunând recuperarea banilor de la peste 600 de persoane
Numărul sucevenilor care au solicitat sprijin financiar pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece 2013-2014 este mult mai mic decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, a declarat, ieri, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. „Față de anii trecuți, numărul de cereri a scăzut destul de mult, chiar cu 1500-2000 de bucăți” a spus edilul-șef. În iarna trecută, numărul beneficiarilor ajutorului în cauză s-a ridicat la circa 6.000 de familii și persoane singure, 4.927 de dosare fiind depuse de persoane branșate la sistemul centralizat de termoficare. Proprietarii de centrale termice individuale au înaintat 843 solicitări, iar cei care se încălzesc cu combustibili solizi au venit cu 265 de dosare.
 

Primaria Suceava

Primarul pune această diminuare pe seama punerii în gardă, a eventualilor amatori, asupra riscului declarațiilor false, întrucât, după verificările din vara acestui an, Curtea de Conturi a depistat sute de cazuri de ajutoare primite în mod necuvenit și impunând returnarea sumelor în cauză. Totodată, Lungu crede că la scăderea apetitului pentru compensații la facturile la căldură a contribuit și numărul mare de acte doveditoare care trebuie incluse în dosar. „Această scădere este urmare a apelului făcut de noi, cât și a ceea ce au pățit oamenii iarna trecută, când Curtea de Conturi, în urma declarațiilor neclare, a celor necorespunzătoare cu realitatea, a impus imputarea unor sume de bani. În acest an, oamenii au priceput despre ce este vorba, mai ales că legea prevede expres să se facă dovada cu documente de proprietate a imobilelor și mașinilor” a reliefat Ion Lungu. Conform Camerei de Conturi Suceava, 550 dintre cei care au avut parte de compensarea cheltuielilor la încălzirea locuinței au fost posesori de conturi bancare mai mari de 3.000 de lei, unul dintre ei deținând la bancă nu mai puțin de 99.000 de lei. Alți 34 de suceveni nu și-au declarat autoturismele, 48 nu au trecut la dosar clădirile proprietate (altele decât cele în care locuiesc), iar alții „au uitat” de terenurile deținute în extravilan sau intravilan, contractele de mandat, veniturile din activitățile independente etc. În sezonul rece 2013-2014, plafonul pentru acordarea ajutoarele la încălzirea locuinței cu energia termică în sistem centralizat rămâne același ca și în anul trecut, respectiv de 786 de lei net pe membru de familie și 1082 de lei în cazul unei persoane singure. Venitul net pe membru de familie al celor care folosesc combustibili solizi sau se încălzesc cu energie electrică trebuie să fie de sub 615 lei. Nu au dreptul la ajutor pentru încălzire sucevenii care mai dețin clădiri sau alte spații de locuit în afara locuinței; terenuri care împrejmuiesc locuința mai mari de 1.000 mp, în zona urbană, și de peste 2.000 mp, în zona rurală; autoturisme cu vechimea mai mică de 10 ani; autovehicule; autoutilitare; utilaje agricole; utilaje de prelucrare a lemnului; moară; presă de ulei; depozite bancare mai mari de 3.000 de lei. De asemenea, nu pot obține ajutorul financiar deținătorii de suprafețe de teren, animale și păsări, a căror valoarea netă de producție anuală este mai mare de 1.000 de euro, în cazul persoanei singure, și de 2.500 de euro, în cel al familiei solicitante.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: