Pentru concursul de rezidențiat din noiembrie, față de anul trecut

Locurile oferite de minister sunt mai puține cu peste 1000

> 23 de absolvenți de medicină suceveni au depus dosare la DSP pentru a participa la concurs > În afară de locurile date de minister, sunt 19 posturi disponibile în 5 spitale din județul Suceava
 

Direcția de Sănătate Publică Suceava a primit 23 de dosare ale unor absolvenți de medicină din județ, care vor participa la concursul de rezidențiat din luna noiembrie, 17 dosare fiind la domeniul medicină, 5 la medicină dentară, iar unu la farmacie. Dintre candidații de la medicină, 9 au optat pentru centrul de rezidențiat de la Cluj, iar 8 pentru cel de la Iași. Patru dintre absolvenții de medicină dentară vor susține rezidențiatul la Cluj, unul singur la București, absolventul de farmacie preferând Clujul. În funcție de punctajul pe care-l vor obține, ei vor putea opta pentru un post din cele 19 disponibile pentru rezidenți în 5 spitale din județul Suceava sau pe locurile repartizate pentru concurs de Ministerul Sănătății, pe centre de examene. Ocuparea locurilor sau posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Anul acesta, MS a scos la rezidențiat 2665 locuri pentru domeniul medicină – mai puține cu 1065 față de anul trecut – dintre care 690 sunt repartizate centrului de rezidențiat București, 409 la Cluj, 355 la Timișoara și 323 la Iași. Cele mai multe locuri la medicină sunt în specializările chirurgie generală (160), medicina de familie (158), pediatrie (142). Pentru domeniul medicină dentară sunt disponibile 271 de locuri, dintre care 93 la București, iar pentru farmacie sunt 100 de locuri, 31 fiind alocate centrului de la Iași, iar 20 celui de la Cluj. Concursul național de intrare în rezidențiat pe loc și pe post în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie se va desfășura duminică, 17 noiembrie, în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Noutate la rezidențiatul viitor: s-ar putea să nu se mai ia în considerare notele din timpul facultății Ministerul Sănătății lucrează în prezent la o nouă variantă a actului normativ care prevede ca la admiterea în concursul de rezidențiat să nu fie luate în considerare notele din timpul facultății. În acest sens, săptămâna trecută s-au purtat discuții cu reprezentanții universităților medicale și cei ai Colegiului Medicilor din România. Deocamdată, s-a luat în calcul și varianta în care examenul de licență să fie considerat examen de admitere în prima fază de rezidențiat, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în MS. El a adăugat că examenul de licență devine un filtru de ieșire din facultatea de medicină și intrare în prima etapă de rezidențiat, din dorința „de a flexibiliza sistemul” și de a exista „o deschidere” pentru medicii tineri în ceea ce privește intrarea, pregătirea, dar și ieșirea din rezidențiat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: