Din cauză că bugetul alocat de MS s-a epuizat

Screeningul pentru cancerul de col uterin a intrat în incertitudine !

Bugetul alocat de Ministerul Sănătății prin Programul de screening pentru cancerul de col uterin s-a epuizat, dar nu s-a comunicat oficial nici sistarea și nici continuarea lui. Medicii suceveni implicați în program continuă fie consilierea pacientelor, fie recoltarea și analiza frotiurilor, sperând că vor primi bani printr-un rectificativ. Potrivit informațiilor primate de la Direcția de Sănătate Publică Suceava, inițial, anul acesta, Ministerul Sănătății a alocat 80.000 lei, bani cu care a fost asigurată realizarea a 1000 de teste. Banii s-au terminat la 31 mai, dar medicii de familie și ginecologi au continuat screeningul. Ministerul a suplimentat recent bugetul pentru screening cu 50.000 lei, cu care se vor plăti testările deja efectuate în avans.
 

dr. Irina Badrajan

„Nu mai avem bani, nu s-a comunicat oficial sistarea programului, ministerul a precizat, printr-o adresă, doar obligativitatea încadrării în bugetul alocat. Este păcat, pentru că adresabilitatea a fost foarte bună, a intrat în rețea și Spitalul Fălticeni și se creaseră legături și cu Vatra Dornei și Câmpulung, de unde erau trimise femei la Suceava. Cu excepția Rădăuțiului, intrase în rețea tot județul”, a precizat conducerea DSP Suceava. „Eu le recomand, în continuare, pacientelor să-și recolteze probe” Implicată în acest program în calitatea sa de medic de familie, dar și de recoltator, dr. Irina Badrajan ne-a precizat că „nimeni nu ne-a spus că programul se sistează” și că se speră într-un rectificativ. „Dr. Laura Coca, șefa programului desfășurat prin medicii ginecologi din spital, ne-a recomandat să recoltăm în continuare, că se speră la bani prin rectificativ. Eu le recomand în continuare pacientelor să-și recolteze probe, singura teamă este că nu o să le citească cei de la laborator, dacă nu vor fi plătiți, dar nu sunt semnale de la laborator în acest sens. Este un program început foarte bine și înțeles de minister ca o măsură profilactică eficientă”, ne-a declarat dr. Badrajan. Programul de screening pentru cancerul de col uterin a început din noiembrie trecut, fiind coordonat prin Casa de Asigurări, până în aprilie anul acesta, când programul a fost preluat de DSP. Tot din aprilie, a intrat în rețeaua programului, efectiv, și Spitalul Fălticeni, cu care se încheiase contract, dar care nu fusese finanțat până atunci. Screeningul se desfășoară prin medicii specialiști din cabinetele de ginecologie ale celor două spitale selectate în program, Spitalul Județean Suceava și Spitalul Municipal Fălticeni, prin cei circa 70 de medici de familie care s-au înscris numai pentru consilierea femeilor, doi medici de familie fiind și recoltori, precum și trei anatomo-patologi care citesc rezultatele. Programul național de screening pentru cancerul de col uterin vizează depistarea la timp, în urma examenului citologic, a cancerului de col uterin. Sunt eligibile pentru testare femeile cu vârste între 25 și 64 de ani, cu sau fără asigurare medicală, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: