Rugăciuni la racla Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Mii de credincioși din multe localități din nordul țării au venit ieri în pelerinaj la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, ce odihnesc peste an în mănăstirea care-i poartă numele. Au venit încă de duminică seară, la slujba de priveghere, și s-au rugat sfântului făcător de minuni al Sucevei pentru sănătate, pentru pace, pentru liniște și pentru toate cele bune și omenești din sufletul și casa fiecăruia. Dacă pentru aceasta a trebuit să stea la rând pentru a atinge racla cu moaștele scoase din biserică și depuse sub baldachinul din curtea mănăstirii, a fost în regulă; este mica patimă prin care trebuie să treacă pentru a-și împlini misiunea spirituală.
 

Sucevenii au făcut și anul acesta pomană și au venit cu sarmale, plăcinte, cozonaci, apă și chiar câte un pahar de rachiu cu care au omenit pelerinii veniți de la drum lung, singuri sau familii întregi cu adulți, bătrâni și copii. Mulți au dormit sub cerul liber, dar nu atât de mulți ca în alți ani, pentru că anul acesta Primăria Suceava le-a pus la dispoziție pelerinilor internatele de la trei instituții școlare din municipiu ca să se poată odihni. Ieri dimineață, curtea și împrejurimile Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou s-au umplut din nou. În afara mănăstirii – comercianți de obiecte de cult, scăunele, flori de sânziene, cerșetori, monahi în căutare de ajutor pentru construirea locașurilor de cult, credincioși care au preferat să asculte slujba din zi de hram într-un loc mai puțin aglomerat… În incintă, șirul de oameni ce așteptau cu pioșenie să ajungă la raclă nu mai contenea să curgă, în timp ce alți credincioși se rugau cu capetele aproape de pământ, solitari, lângă zidul bisericii, stând pe pături puse pe iarbă sau la umbră, în pridvoarele clădirilor locașului. N-a fost îmbulzeală nici la rezervorul cu apă sfințită, lumea preferând să aibă răbdare ca să-și umple sticlele pentru acasă. Toate s-au desfășurat ieri în tihnă și reculegere, în deplina coordonare și vigilență a jandarmilor suceveni, care n-au trebuit să intervină pentru nicio situație neprevăzută. Postul dinaintea sărbătorii, dar și drumul lung au creat însă probleme de sănătate pentru câțiva pelerini, dar echipele medicale de la SMURD și Ambulanță au intervenit imediat. Au asistat la slujba de hram oficiată de un sobor de preoți condus de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și gazdele, reprezentanții autorităților locale, precum prefectul Florin Sinescu, președintele Consiliului Județean Cătălin Nechifor, primarul Ion Lungu. După oficierea slujbei, racla cu moaștele sfântului a pornit, conform tradiției, în procesiune prin oraș, urmată de sute de oameni. O mare mulțumire sufletească au avut-o credincioșii care au putut trece pe sub raclă, atinși parcă de sfințenia osemintelor ce protejează Suceava și oamenii orașului de peste 400 de ani.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI