Aproape 3000 ha de culturi agricole, distruse sau afectate parțial de grindină și vijelii

> Fermierii asigurați vor fi despăgubiți, șeful Direcției Agricole, Vasile Schipor, precizând că face demersuri pentru ca restul agricultorilor să beneficieze de eventuale ajutoare de minimis
 

Fenomenele meteorologice periculoase din ultima perioadă au făcut stricăciuni importante în 9 localități din județul Suceava, anunță Vasile Schipor, directorul executiv al Direcției Agricole Județene Suceava. Este vorba, după cum precizează oficialul DAJ, despre un estimativ de 2.991 ha de culturi agricole, distruse sau afectate parțial de căderile masive de precipitații, grindină, precum și de vântul care a bătut cu putere. Astfel, în Cornul Luncii au avut de suferit 650 ha de culturi, în ordine urmând Baia – cu 584 ha, Bălcăuți – 500 ha, Șerbăuți – 420 ha, Rădășeni – 360 ha, Bogdănești – 300 ha, Horodnic de Sus – 100 ha, Mălini – 50 ha și Forăști – 26 ha. Ploile, grindina și vijelia au făcut pagube, în principal, pe 1.268 ha de porumb și 810 ha de grâu, afectate fiind și 368 ha de cartofi, 227 ha de ovăz, 146 ha de livezi, 57 ha de rapiță, 31 ha de soia, 22 ha de orz, 20 ha de legume, 19 ha de mazăre și 3 ha de căpșuni. Cele mai bătute de urgie au fost comunele Conul Luncii, unde culturile au fost calamitate în proporție de 100%, precum și Horodnic de Sus, cu 70% distrugeri. Șeful Direcției Agricole Județene precizează că procesele-verbale întocmite de specialiștii instituției vor sta la baza despăgubirilor pe care fermierii asigurați ar urma să le primească ulterior. „Agricultorii care nu sunt asigurați vor trebui să se prezinte, cu procesul-verbal de calamitate, la centrele locale APIA de care aparțin, pentru a fi introduși în baza de date, astfel încât, la controalele din teren, să poată face dovada că respectivele suprafețe nu mai sunt în cultură” subliniază Schipor. El a evidențiat că va face demersuri la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a vedea în ce măsură agricultorii ar putea beneficia de ajutoare financiare de minimis, așa cum s-au acordat anul trecut, pentru culturile distruse de secetă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: