„Zona policentrică Suceava – Botoșani”, o regiune mai mică, în nordul Moldovei

> „Vrem să ne unim cu Botoșani și să constituim o contrapondere la Iași, care este favorit în cursa pentru banii europeni, în perioada 2014-2020” declară Ion Lungu, primarul Sucevei
 

În cursul acestei săptămâni, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, se va întâlni cu omologul său Ovidiu Portariuc, edilul-șef al municipiului Botoșani. Potrivit șefului executivului sucevean, în cadrul întrevederii va fi abordată strategia de dezvoltare comună a zonei policentrice Suceava –Botoșani. „Prin acest demers, vrem să ne unim cu Botoșani și să constituim o contrapondere la Iași, care este favorit în cursa pentru banii europeni, în perioada 2014-2020. Acesta deoarece una dintre prioritățile Uniunii Europene este promovarea dezvoltării teritoriale policentrice și echilibrată, o mare atenție acordându-se dimensiunii teritoriului și mărimii populației”, evidențiază șeful administrației locale sucevene, precizând că cele două capitale de județ, Suceava și Botoșani, se află aproape unul de altul, respectiv la circa 35 km distanță. Lungu precizează că viitoarea structură policentrică, alături de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană” Suceava, reprezintă un important atu pe linia accesării de finanțare comunitară nerambursabilă în noul exercițiu bugetar al Uniunii Europene. „Vrem să atragem cât mai mulți bani în această parte a țării, în acest sens un rol foarte important avându-l și zona metropolitană Suceava” a spus Ion Lungu. În vederea concretizării inițiativei, cele două deliberative locale ar urma să aprobe hotărâri separate de asociere a municipalităților, strategia comună cuprinzând oportunități comune de dezvoltare. „Dezvoltarea policentrică” este un concept relativ nou pentru România, acest proces fiind inițiat prin HG nr. 998/2008, prin care au fost declarate „poli de creștere” municipiile Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara, iar „poli de dezvoltare urbană”, Arad, Baia Mare, Brăila, Bacău, Deva, Galați, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Târgu Mureș, Sibiu, Satu Mare și Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: