Din octombrie și până în prezent

Peste 300 de copii cu nevoi speciale au fost evaluați și repartizați într-o formă de învățământ sau alta

Serviciul de evaluare și orientare școlară de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Suceava a evaluat, de la începutul acestui an școlar și până în prezent, peste 300 de dosare ale unor copii cu cerințe educative speciale (CES), ne-a informat directorul CJRAE, prof. psiholog Florin Bagiu. Au fost eliberate tot atâtea certificate de repartizare a acestor copii fie în învățământul special, fie în cel cu adaptare curriculară, de către comisia care funcționează în cadrul acestui serviciu. „Sunt copii care au deficiențe senzoriale, mintale, deficiențe fizice. De pildă, pentru copiii care nu se pot deplasa se solicită învățământ la domiciliu, pentru cei cu deficiențe senzoriale și mintale de obicei vin părinții și cer integrarea în învățământul special sau adaptare curriculară. Avem copii din toate ciclurile de învățământ, de grădiniță, de școală primară, gimnaziu de liceu serviciu înființat în octombrie”, spune directorul Bagiu.
 

În cadrul serviciului este evaluat fiecare dosar în parte, în urma evaluării se propune o formă de învățământ pentru copilul respectiv, apoi dosarul trece prin comisia formată din reprezentanți din fiecare școală specială din județ – Gura Humorului, Câmpulung, Bivolărie și de la Consiliul Județean. „Toate dosarele și certificatele de orientare școlară trebuie trecute prin comisie, iar certificatele se duc unul către școală și altul către părinte. Din toamnă, peste 300 de dosare au fost evaluate și au fost eliberate certificate pentru copii din toate ciclurile de învățământ și cererea crește”, a precizat directorul. Serviciul de evaluare și orientare școlară s-a înființat la CJRAE în octombrie trecut, până atunci funcționând în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. Întrucât posturile sunt în continuare blocate, serviciul funcționează doar cu două-trei persoane care sunt plătite cu ora, acest lucru fiind posibil prin intrarea în concediu de maternitate a două salariate de la CJRAE, posturile lor fiind transformate pentru cei de la Serviciul de Evaluare și Orientare Școlară. Directorul Florin Bagiu spune că la acest serviciu ar trebui să funcționeze, în mod normal, la volumul de lucru existent, doi profesori psihopedadogi, un psihopedagog, un logoped și un asistent social.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI