Vasilică…

Se prea poate ca mulți dintre dvs. să știe bancul cu un Vasile X. (unde X era un nume de familie dintre acelea care stârnesc cel puțin zâmbete chiar și din partea celor mai sobri) care s-a gândit într-o bună zi că s-ar cădea să-l cheme altfel. Zis și făcut (în bancuri, chestiile astea se rezolvă foarte repede); iar de atunci s-a numit omul Gheorghe X. …Dar un domn Vasile – încurcat, rătăcit ieri pe la noi pe la redacție, încercând să afle cum să iasă din impas – n-avea chef de glume. Fiindcă, de fapt, după cartea de identitate se numește Vasilică. Iar diminutivul prenumelui, căpătat la botez și astfel înscris în acte, a început să-i pricinuiască neplăceri.
 

L.D. CLEMENT

Și nu pentru că Vasilică de odinioară a crescut Vasile mare, ci din cauză că, pe alocuri, inclusiv la bancă!, din cauza grabei, a scrisului la computer fără diacritice, a ajuns să fie și domn (Vasilică), și doamnă (Vasilica). Adică altă persoană! Iar cum a fi… doi în unul îi generează tot soiul de încurcături administrative și financiare, a ajuns omul la concluzia că va trebui să-și schimbe numele. Procedură posibilă („Schimbarea numelui pe cale administrativă”), dar care îl va costa ceva drumuri (starea civilă, Monitorul Oficial, tribunal), timp și parale. Acum ce-ar fi de spus: să nu mai fie botezați copiii cu astfel de nume „periculoase” pentru tastaturile computerelor și, mai ales, pentru posesori ori ca cei plătiți (și) să transcrie astfel de nume s-o facă bine, cu atenție? (Sperăm ca Vasilică să chibzuiască îndelung asupra numelui pe care îl dorește; să nu devină, de ex., dl Aurică!)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: