Epidemia online

Nu este o noutate că internetul, ca mediu „virtual” (deși informațiile pe care le stochează și le vehiculează sunt expresii clare ale unor realități), este perceput a fi (în fapt, ca o consecință a celor spuse în paranteza anterioară…) cel puțin ca o față a realului. Din anume perspective, chiar una mai veridică, întrucât înmagazinează și pune în dialog inclusiv informații sărace, absente sau chiar tabu în spațiile publice ori pe canalele mediatice convenționale. Este suficient să consulți, periodic, care sunt cei mai căutați termeni pentru o anumită zonă geografică ori lingvistică (de la întreg spațiul „mondializat” la țară sau localitate), pentru a înțelege că agenda publică care se dezvăluie astfel e destul de diferită de cea conturată de alte medii.
 

L.D. CLEMENT

Spre a susține afirmația, e suficient a spune că, în 2012, potrivit Google România, cele mai populare 5 persoane (care au stimulat curiozitatea românilor internauți) au fost… Whitney Huston, Adrian Năstase, Lucian Bute, Cristian Gog și Traian Băsescu sau că în topul primelor 10 căutări/ întrebări s-au regăsit cele despre rubeolă (locul 7) sau despre gută (10). Într-o nu tocmai diferită ordine de idei, în SUA s-a declanșat epidemia de gripă. Gripa afectează deja Rusia, Suedia, Elveția, Franța și Polonia. Se așteaptă (pentru februarie?) și în România. Iar dinspre dr. Viorel Alexandrescu, șeful Centrului Național de Referință pentru Gripă, aflăm că, în ce privește prognozarea epidemiei, „de când cu internetul, lucrurile s-au simplificat; predicțiile se fac pe baza căutărilor online”! Așadar, dacă se sesizează că internauții încep să se intereseze de subiect, e ca și clar: cazuri există, iar epidemia se apropie…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: