Festivalul național de poezie „Nicolae Labiș”

Un salon (al literaturii) foarte aglomerat !

Sala de arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” s-a dovedit cu totul neîncăpătoare vineri după-amiază, cu prilejul ediției din acest an a Salonului literaturii române din Bucovina, manifestare inițiată de cercetătorul literar Emil Satco.
 

Scriitorii invitați din țară și scriitorii suceveni, alături de elevi, câteva zeci, de la colegiile „Mihai Eminescu” (alături de prof. Cornelia Bratu) și „Petru Rareș” (alături de prof. Gheorghe Cîrstian) au umplut sala până la refuz; iar „refuzații” nu s-au speriat de aglomerație, populând holul (conținând mai multe vitrine și mese cu volume ale scriitorilor suceveni și de la editurile invitate) și cabinetul de arte de alături. Temele oficiale ale salonului au fost „Poeți optzeciști editați de Paralela 45 și Charmides” și (colocviul astfel intitulat) „Fenomenul optzecist în zilele noastre”, dar, firește, inevitabilă a fost tema „Nicolae Labiș” (în epocă și în posteritate). Cu regretul de a nu fi asistat la dialog (despre care am aflat că, pe alocuri, a fost „aprins” – și i-a stat bine așa), am reținut din discuțiile anterioare că optzeciștii au devenit azi șaizeciști (ca vârstă) și s-ar fi cam amestecat (ca expresie, ca receptare) cu douămiiștii. Fără a apărea un răspuns clar dinspre ei cu privire la poezia de azi sau la cea de mâine. Răspuns pe care mă tem că nici concurenții de acum sau de la recentele ediții ale concursului de poezie (încă?) nu sunt în stare să-l avanseze. Însă dacă răspunsul pentru poezia care se va scrie se lasă așteptat, cel referitor la poezia deja scrisă a fost furnizat, pe loc, printr-un recital al poeților invitați. Reamintim că la Salon s-au lansat cărțile „Ion Creangă – Spectacolul disimulării” (de Adrian Dinu Rachieru), „Caii din Perugia” (Paul Gorban), „Povești filosofice cretane și alte poezii din insule” (Liviu Antonesei), „Traian Bră-ileanu. Întruchipările rațiunii” (Alexandru Ovidiu Vintilă), „Junimea literară. Bibliografie” (Alis Niculică), „Letopisețul de mătase” (Constantin Hrehor).

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI