Tăierile ilegale au lăsat pleșuve terenuri forestiere private în suprafață de mii de hectare

> În perioada ianuarie 2006-iunie a.c., din 10.210 ha reîmpădurite, doar 775 sunt în proprietatea privată a persoanelor fizice și persoanelor juridice > Fapta de a nu reîmpăduri suprafețele în cauză constituie infracțiune silvică și se pedepsește cu închisoare de la 1 lună la 3 luni ori cu amendă
Dintr-o suprafață de 6.839 de hectare de terenuri care trebuie reîmpădurite în județul Suceava, 4.146 de hectare, adică 60,1% din total, sunt terenuri aflate fond forestier privat și care provin, preponderent, din pădurile puse în posesie în perioada 1991-1996, când au avut loc tăieri ilegale masive.
 

Potrivit șefului Inspectoratului de Regim Silvic și Vânătoare Suceava, Costel Girigan, cea mai mare concentrare de asemenea terenuri este întâlnită pe raza ocoalelor silvice Vatra Dornei – 1100 ha, Breaza – 900 ha, Vama – 200 ha și Frasin – 180 ha. În cadrul suprafeței supuse reîmpăduririi intră și cea care a fost afectată de doborâturile de vânt din anul 2002. Conform unui material prezentat în ședința Colegiului prefectural, se precizează că în cazul neregenerării în termen a terenurilor forestiere, Codul silvic statuează procedura împăduririi silite a terenurilor, prin somare de către ITRSV. În plus, fapta de a nu reîmpăduri suprafețele în cauză constituie infracțiune silvică și se pedepsește cu închisoare de la 1 lună la 3 luni ori cu amendă. Pentru proprietarii care nu și-au respectat obligația de a împăduri în termen de 2 ani de la tăierea definitivă, ITRSV Suceava a trimis, în perioada ianuarie 2006-iunie 2012, 3202 somații, vizând împădurirea a peste 5.022 ha. Efectul acestora s-a concretizat în regenerarea a 10.210 ha, dintre care 775 se află în proprietatea privată a persoanelor fizice și persoanelor juridice. „Chiar dacă în ultimii ani suprafața împădurită în fond forestier privat a crescut, reușita plantațiilor – motivat de neefectuarea lucrărilor de întreținere – este preponderent nesatisfăcătoare. Rămâne o problemă de soluționat, respectiv executarea acestor lucrări în fondul forestier privat, în condițiile în care proprietarul nu are constituit fondul de conservare, iar prevederile legale nu impun acest lucru”, relevă inspectorul șef Costel Girigan. Întrucât succesiunile legale asupra terenurilor nu sunt stabilite, ITRSV nu știe împotriva cui să se îndrepte Șeful ITRSVA Suceava spune că acțiunile menite să conducă la regenerarea suprafețelor din fondul forestier privat au întâmpinat impedimente precum insuficiența materialului forestier de reproducere și nestabilirea succesiunilor legale asupra terenurilor, neștiindu-se încă titularii suprafețelor. Totodată, există suprafețe regenerate natural pentru care proprietarii nu au încheiate contracte de prestări servicii, întrucât plata serviciilor silvice nu este rentabilă, iar în alte situații proprietarii nu curăță suprafețele de resturi de exploatare sau lasă neexploatați câte 2-3 arbori pe picior, tocmai pentru a nu efectua lucrările de împădurire. Inspectorul-șef Girigan reliefează că legea prevede ca, după identificarea proprietăților despădurite, să se emită somație și să se întocmească devizul de plată în sarcina proprietarului. Mai apoi, după efectuarea lucrărilor de reîmpădurire, urmează recuperarea silită a contravalorii acestora de la proprietar. „Această derulare de acțiuni nu are finalitate, întrucât nu există procedură privind modalitatea de efectuare a lucrărilor și, de asemenea, nu există fonduri” a subliniat șeful Inspectoratului de Regim Silvic și Vânătoare Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: