Județul Suceava

Final pentru dosarele privind despăgubirile acordate ca urmare a stării de război

> Din 158 de dosare admise, pentru 120 s-au emis hotărâri cu valoare de despăgubiri > Dintre ele, 28 sunt transmise experților, în vederea evaluării
 

Prefectura Suceava a finalizat acțiunea de adunare a cererilor depuse de persoanele îndreptățite să beneficieze de prevederile legale referitoare la acordarea de despăgubiri sau compensații pentru bunurile proprietate sechestrate, reținute sau rămase în Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța, ca urmare a stării de război și a aplicării Tratatului de pace dintre România și Puterile Aliate și asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947. Într-o informare a comisiei județene de specializate de pe lângă Prefectura Suceava se arată că, în baza Legii nr. 290/2003, în județul nostru au fost adunate 2044 de cereri, dintre care 507 au fost transmise la Instituția Prefectului București, respectiv la comisia municipală bucureșteană pentru aplicarea prevederilor legale în cauză. Aceasta potrivit art. 5, alin. 2, din Legea nr. 290/2003, care stipulează că atunci când moștenitorii domiciliază în județe diferite vor trimite dosarele la structura din Capitală. După ce 16 documentații au fost retrase de petenți, la Prefectura Suceava au rămas 1.521 de dosare. Dintre acestea, aflăm că 1.408 au fost soluționate, 158 fiind admise, iar 1.250 respinse. La comisia tehnică județeană, în curs de soluționare mai sunt încă 113 dosare. Informarea Prefecturii Suceava arată că, din totalul de 158 dosare admise, pentru 120 s-au emis hotărâri cu valoare de despăgubiri, 28 dintre ele fiind transmise experților, în vederea evaluării. Încă 10 dintre ele au fost luat calea comisiei municipale București pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, deoarece, așa cum am amintit, moștenitorii beneficiarilor locuiesc în județe diferite. Pe de altă parte, din totalul de 1250 dosare respinse la nivel local, 84 au ordin sau decizie de admitere la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, 66 fiind transmise experților pentru evaluare, în timp ce 18 au ajuns tot la Instituția Prefectului municipiului București, cu motivația precizată mai sus. ANRP a emis ordin sau decizie de respingere în 233 de cazuri. În ceea ce le privește pe acestea din urmă, instanțele au dat 58 de hotărâri judecătorești de admitere a contestațiilor, anulându-se ordinele sau deciziile atacate, și acestea fiind orientate către experți, în scopul evaluării. ANRP are în curs de soluționare 171 dosare la care s-au făcut contestații, la celelalte 762 de documentații, solicitanții neformulând obiecții. Pe rolul instanțelor judecătorești se află mai multe dosare, după cum urmează: la Tribunalul Suceava – 37; la Curtea de Apel Suceava – 11 dosare; la Tribunalul Arad – două dosare, iar un dosar se află la Curtea de Apel Arad.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: