Profesorul Lorenzo Magnani, Doctor Honoris Causa al Universității ,,Ștefan cel Mare” Suceava

Probabil în cel mai potrivit chenar – lucrările primei Conferințe EPHES-SST 2012 (Engineering, Philosophy and Ethics of the Knowledge Society in Search for a Spiritual Turn), conferință organizată de profesorii universitari Viorel Guliciuc (Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava) și Florin Munteanu (Centrul UNESCO pentru Studii Complexe București) și găzduită în perioada 16-18 martie 2012 de Universitatea Suceava – se așază tabloul evenimentului de ieri, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității ,,Ștefan cel Mare” Suceava filosofului Lorenzo Magnani, o personalitate marcantă a domeniului și invitat principal al acestei Conferințe.
 

Profesorul Lorenzo Magnani (cu brațele pline de flori) împreună cu universitarii suceveni Viorel Guliciuc

Impresionanta carieră didactică, laborioasa activitate științifică și publicistică, cărțile de valoare care îi poartă semnătura, prietenia și sprijinul constant acordate universității sucevene au fost evocate de prof.univ. dr. ing. Adrian Graur, în elocventa sa ,,Laudatio Profesorului Lorenzo Magnani”. Doctor în filosofie al Universității Pavia, în 1976, la doar 24 de ani, universitate al cărei strălucit profesor este astăzi, specializat în filosofia științei, logică, semiotică, filosofia științelor cogniției și preocupat de cercetarea inter și transdisciplinară, Lorenzo Magnani își leagă numele de problemele inteligenței artificiale, ale filosofiei și geometriei, ale filosofiei computeristice, ale moralei în lumea tehnologiei. Este, de asemenea, autor de povestiri și traduceri. Cu un discurs întotdeauna atractiv, care îmbină maniera personală, surâzătoare, a expunerii și a argumentării cu gravitatea și acuta actualitate a aspectelor abordate, Profesorul Lorenzo Magnani, proaspăt Doctor Honoris Causa al Universității ,,Ștefan cel Mare” Suceava, și-a fermecat ieri auditoriul – nu numai cadre didactice și studenți ai universității sucevene, ci și personalități, de asemenea de talie mondială participante la Conferință, precum profesorii Diab-Al-Badayneh (Universitatea Mu’tah, Iordania) și Colin Schmidt (Universitatea Le Mans, Franța), ca să-i numesc doar pe cei pe care i-am ascultat în deschidere. Discursul Domniei Sale s-a axat pe faptul că societatea contemporană este o societate a cunoașterii, care și-a creat obiecte ce conțin cunoaștere și obiecte informaționale (cum ar fi laptopul), obiecte care presupun cunoaștere pentru folosirea lor. Cu aceste obiecte avem o relație morală, deoarece le respectăm și reprezintă obiectele cele mai importante ale civilizației noastre, dr. Lorenzo Magnani insistând pe consecințele acestei relații care sunt și pozitive și negative. Pentru că am avut șansa să-l cunoaștem, universitari suceveni și ziariști, pe Profesorul Lorenzo Magnani la o conferință internațională la Volgograd și să-l reîntâlnim la manifestările științifice PHEADE, organizate la Suceava de Departamentul de Științe Umane și Social Politice, ceremonia de ieri a avut, pe lângă solemnitatea impusă de încununarea unei prezențe de mare valoare în lumea academică cu cel mai înalt titlu academic, și căldura plină de respect și prețuire pentru un om care ne onorează cu prietenia sa. Prietenie în care se răsfrânge, ca să-l cităm, prietenia, apropierea dintre țările noastre, Italia și România.

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI