Harta Bucovinei

28 noiembrie este o zi despre a cărei istorie destulă lume trăitoare aici știe foarte puțin sau deloc. La acea dată, în 1918, Bucovina cerea reîntoarcerea la Țară, după un război în care Țara a fost la un pas de dispariție. Cu voia Domnului și cu înțelepciunea și îndrăzneala oamenilor politici de atunci, în frunte cu Regele numit ulterior Întregitor, România nu numai că nu urma să treacă prin tristele experiențe ale Poloniei și Ucrainei, ci chiar se împlinea în hotarele ei firești, recunoscute, cu voie sau fără voie, de vecini.
 

Dumitru TEODORESCU

Harta Bucovinei – 1910

Nu pentru a marca importanța acestei zile scriem aceste rânduri. Ele au fost provocate de unul dintre vechii noștri abonați, dl Gheorghe Nicolăică, din Măneuți. Și, vorba românului, nemurindu-ne lăudătorii, el apreciază publicația din multe motive, dar și din acela că acordă atenție „traiului fraților români de dincolo de hotarul «necinstit» (…). Deci pot spune, fără să greșesc, că ziarul «Crai nou» poate fi socotit ziarul întregii BUCOVINE istorice – ziarul tuturor bucovinenilor”. Cităm cu evidentă lipsă de modestie aceste rânduri, pentru că ele motivează un gest pe care cititorul nostru ne roagă să-l facem. „Ca cititor fidel al ziarului «Crai nou» vă rog frumos să publicați în paginile lui o hartă a BUCOVINEI ISTORICE – acest frumos, iubit, cântat, recitat meleag, dar care a trecut și prin multe «furtuni» și care nu este cunoscut de mulți (mai ales de generațiile tinere) cum arăta el când nu era trunchiat”. Îi îndeplinim dorința, chiar dacă ziarul nostru a mai publicat acum destui ani celebra hartă a lui Ioan Nistor, realizată în urma recensământului din 1910. Condițiile tehnice de tipar au evoluat însă, astfel încât sperăm că harta va fi de folos cel puțin ilustrativ pentru multe case de gospodari bucovineni, și nu numai.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: