“Porți deschise” la Arhivele Naționale

Aproximativ 250 de elevi și studenți suceveni au vizitat, luni, Serviciul Județean Suceava al Arhivelor Naționale, accesul acestora în instituție fiind gratuit cu prilejul „Zilei Arhivelor Naționale ale României”.
 

“«Ziua Porților» deschise a adus luni, 31 octombrie, în instituția noastră cca 250 de elevi proveniți de la colegii și licee din municipiu, alături de un grup de studenți ai Universității «Ștefan cel Mare Suceava» , care studiază în cadrul Facultății de Istorie-Geografie”, a declarat Simona Palagheanu, șeful Serviciului Județean Suceava al Arhivelor Naționale. Cei care au călcat luni pragul instituției sucevene au putut vedea câteva exemplare rarisime din tezaurul arhivistic, printre care un document care datează de la 18 noiembrie 1393 (păstrat în prezent doar în copie ger-mană), un document original de la Iliaș, fiul lui Alexandru cel Bun (1432), un document de la 1660 referitor la Târgul Baia, documente originale de la Ștefan cel Mare, cărți vechi de patrimoniu (o Evanghelie de la Snagov -1697 – în lume existând doar șase exemplare de acest fel). „Este deosebit de interesant că pe această carte Gheorghe Lăzărescu, un fost arhivist de la Arhivele din Cernăuți scrie «1 octombrie 1945 – începutul activității arhivelor statului din Suceava» ”, a declarat Ioan Scripcariuc, consilier superior în cadrul Arhivelor Naționale Suceava. Precizăm că principalele atribuții ale Arhivelor Naționale ca serviciu public sunt eliberarea de copii și extrase de pe documentele deținute, liberul acces al cercetătorilor la sala de studiu printr-un permis gratuit pentru toată lumea, activități de asistență, îndrumare și control pentru toți creatorii de documente din județul Suceava, activități de educație și îndrumare pentru tineri (elevi, studenți) și activități de cercetare pentru anumite tematici (expoziții).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: