Un nou roman semnat Matei Vișniec

„Dezordinea preventivă”

> „Un roman-manifest despre efectele asupra informării, asupra omului zilelor noastre” > Autorul le propune cititorilor să-și deparaziteze creierul, ieșind din starea de paralizie generată de suprainformație
 

La Editura „Cartea Românească” a apărut zilele trecute un nou roman purtând semnătura scriitorului și jurnalistului (la BBC, iar din 1990 la RFI) originar din Rădăuți Matei Vișniec. După volume de versuri și numeroase volume de teatru, cartea din acest an vine după romanul „Sindromul de panică în orașul Luminilor” (2009) și publicarea romanului „Domnul K Eli-berat” (2010, ambele „Cartea Românească”; manuscrisul fusese conceput însă cu 20 de ani în urmă). Noul volum, intitulat „Dezordinea preventivă”, este considerat de editor „un roman-manifest despre efectele asupra informării, asupra omului zilelor noastre”. „Suntem la Paris sau în orice altă capitală a lumii, într-un viitor nu foarte îndepărtat, în redacția unui important post de radio, de unde știrile despre accidente, cutremure, incendii, atacuri teroriste, crize financiare, războaie și iminente catastrofe planetare sunt zilnic lansate în eter cu o tot mai amplificată frenezie”, aflăm dintr-o prezentare pusă la dispoziție de „Cartea Românească”. Însă, undeva, o organizație internațională ocultă constată „impasul societății globale” și plănuiește salvarea Lumii prin restructurarea sa radicală: controlul strict al informației și crearea consecventă a unei „dezordini preventive”!… Scris la persoana întâi, aflăm că în mare măsură romanul – o „ficțiune speculativă” – recurge la stilul jurnalistic. Mesajul său impune o reflecție asupra supra-informației de azi, când, „în mod paradoxal, omul supra-informat este și unul paralizat”, devine un „om-mlaștină”, cu creierul spălat, care nu mai simte nevoia să acționeze. Așadar, romanul lui Matei Vișniec îi propune cititorului „un exercițiu de reflecție, provocându-l să-și «deparaziteze creierul» bruiat de acțiunea – când grosieră, când insidioasă – a unui colectivism «de nouă generație»”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: