Pe cale de dispariție !

O recentă cercetare a unor plătiți de ONU ne sperie anunțând că România s-ar număra printre primele 10 țări amenințate cu dispariția. Într-un „calendar al dispariției omenirii”, România se află în Top 10 (iată-ne și pe noi sus!), după Macao, Hong Kong, Bosnia, Rusia, Malta, Slovacia, Singapore, însă înainte de Ungaria și Macedonia. Cică toate calculele au în vedere doar natalitatea actuală și prognozată de un raport al UN World Population Prospects.
 

L.D. CLEMENT

Dacă ar fi vorba numai despre natalitate, s-ar putea aprecia și că, de regulă, astfel de avertizări planează asupra comunităților considerate evoluate ori pe cale să evolueze (din perspectiva faptului – tradus aici în vorbe simple – că pe măsură ce oamenii sunt mai instruiți și mai atenți la ce se întâmplă în jur se inhibă la a se înpui, tocmai din teamă pentru perspectivele puilor!), însă ar putea să pară suspect că printre etniile vizate (căci acestea primează adesea unor delimitări administrative) sunt unele aflate pe teritorii îndelung disputate, precum „neînsemnatele” Bosnia, Slovacia, Ungaria și Macedonia, dar și marea Rusie, care pe mulți încă îi supără, fie ei occidentali de peste Ocean, fie ei orientali de peste deșerturi, stepe și munți. Rusia, bunăoară, scârțâind slăbită după ce-a devenit în urma destructurării de catifea a URSS, pusă la cale de grele forțe ale lumii, pare a nu mai fi de speriat (deși a rămas un colos, deși energii privite drept malefice sunt pe cale să o reîntărească), însă deocamdată pare lipsită de sens. Care sens? O ficțiune care nu-i ruptă cu totul de realitate pare a zice că americanii, de exemplu, ar fi pe cale să se veștejească în idealurile lor contemporane nemaiavând contra cui să se pună. Au înverzit câtă vreme știau că duc un război aproape sfânt împotriva sovietelor, dar nu s-ar mai regăsi doar vânând terorișiti sau doar obligați să se ocupe de democrațiile egiptenilor, libanezilor, sirienilor. Deși… Deși cercetătorii ONU anunță voioși că țările sortite azi să stea în picioare sunt din Africa, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Caucaz. Exact unde mai sunt locuri cu teroriști, cu dictaturi, cu popoare ce nu știu ce-i aia democrație.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: