Decizie judecătorească

Marcel Bidirel – internat la Socola

Ancheta în cazul „Marcel Bidirel”, fostul judecător sucevean suspectat de matricid, a fost, ieri, suspendată oficial, luând o turnură medicală. Judecătorii Tribunalului Suceava au decis ca personajul să fie internat, provizoriu, până la însănătoșire (?), la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola – Iași.
 

Fostul magistrat a fost adus în instanță, la orele prânzului, din Secția de Psihiatrie Burdujeni, relativ om liber, adică încadrat de 2 gealați masivi ai spitalului. El a declarat judecătorilor același lucru spus și la cercetarea polițienească: că el nu a lovit-o pe mama sa, Ileana Bidirel, ci a lovit o fantomă, pe care o vedea, în acel moment, în fața ochilor. Reamintim că, la finele lunii septembrie, Ileana Bidirel, de 85 de ani, era descoperită moartă, în blocul-lamă din Areni, de o vecină, imediat ieșirii în fugă din apartament a fiului acesteia, Marcel Bidirel, care avea în mână un fund de mămăligă, și striga cât îl țineau puterile „poliția, poliția” și că și-a omorât mama. Ulterior, lovitură de teatru în anchetă: potrivit legiștilor, nu au fost depistate leziuni cerebrale sau fracturi la nivelul cutiei craniene a cadavru-lui. A fost descoperit, însă, un traumatism cranian minor, vindecabil, la o persoană normală din punct de vedere al sănătății, în 7-8 zile. Cadavrul nu prezenta urme de strangulare sau leziuni interne. Legiștii au decelat, însă, la nivelul cordului, urme evidente ale unei afecțiuni mai vechi, ceea ce poate conduce la teza ca bătrâna de 85 de ani să fi făcut infarct, în timpul unei posibil conflict cu fiul ei. Analize complexe de laborator urmau a fi efectuate. La momentul actual, ancheta bate pasul pe loc, acestea nefiind finalizate. Teza crimei, susțin procurorii, nu e abandonată în totalitate, până la un raport final al legiștilor, care să stabilească sau să infirme o legătură de cauzalitate între acțiunea fiului și deces. Un organism tarat de boală, cum a fost cel al Ilenei Bidirel, putea avea un alt fel de răspuns la loviturile primite, stresul puternic, cauzat de spaimă, putând induce infarctul miocardic. Oricum, o acuzație de omor calificat în această speță, în condițiile date, nu e ușor de formulat. Fostul magistrat va rămâne internat la Socola, dar nu mai mult de 180 de zile, fiind considerat pericol public. Certe în cazul „Bidirel” sunt următoarele: faptul că e alcoolic cronic, având de-a lungul timpului mai multe episoade psihiatrice de delirium tremens, soldate cu internări, faptul că a fost văzut alergând pe scări cu un fund de mămăligă în mână, strigând „poliția, poliția!” și că și-a omorât mama, că a bruscat o vecină și că a declarat la prima audiere că „a văzut fantome și că s-a luptat cu ele”. Din declarațiile martorilor reiese că venea des la mama lui să îi ceară bani și că de multe ori ieșea scandal. Unii dintre cunoscuți susțin chiar că bătrâna ar fi fost și bătută de fiu, după cum există și reversul acestor susțineri, care pledează pentru detaliul, accesibil doar celor foarte apropiați, că bărbatul, în stare normală, și-ar fi divinizat mama. Fiu al legendarului rapsod popular Alexandru Bidirel, Marcel Bidirel a fost judecător la Judecătoria Suceava în perioada comunistă și arestat în anii ’70, pe treptele Palatului de Justiție Suceava, pentru luare de mită.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI