O șoaptă înghețată

La 14 august 2011, pe peretele Școlii Nr. 3 din Bilca, unde scriitorul și omul politic George Muntean și-a început învățătura, a fost dezvelită o placă pe care s-a inscripționat un text în amintirea aceluia care s-a dovedit un bun și neobosit patriot.
 

S-au scurs șapte ani de la moartea scriitorului George Muntean. Nici nu mi-aș fi dat seama că a trecut atât de multă vreme dacă nu aș fi revăzut-o în ziua de 17 octombrie pe cea care i-a fost alături întreaga viață (48 de ani), scriitoarea Adela Popescu. Parcă ieri îi tot întâlneam pe cei doi pe străzile Rădăuțiului, completându-se într-un fel unic, prezențe luminoase, remarcabile, încărcate de optimism, de lumină și bunătate. Imaginea scriitorului George Muntean a rămas neștirbită în mintea mea, iar dacă în clipele în care l-am condus pe ultimul drum mă întrebam cum va supraviețui doamna Adela Popescu, astăzi îmi dau seama că ființa aceasta deosebit de fragilă este deopotrivă puternică și curajoasă. A tipărit o carte memorială impresionantă, păstrând în atenție viața și activitatea bucovineanului de elită. Nu a reușit să-i ia încă nimeni locul atunci când vorbim despre promovarea spațiului cu care ne mândrim în afara granițelor țării. Cei foarte tineri se vor întreba poate ridicând din umeri cine a fost George Muntean. Cum spațiul nu ne permite să dezlegăm această enigmă nu ne rămâne decât umilul îndemn de a ne respecta mai mult trecutul, cu tot ceea ce înseamnă figurile importante ale ultimelor decenii. Fără îndoială că viața scriitorului George Muntean devine o punte nobilă spre ceea ce am pierdut fără întoarcere, mângâindu-ne absurd în spaima neputinței cu acest prezent confuz și fără de speranță. ,,Între noi – timpul’’, se intitulează cartea de poeme aparținând Adelei Popescu. Între noi și George Muntean rămân enigmele, rostite ca o șoaptă înghețată înainte de furia zăpezii. Când au trecut șapte ani?

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI