Unul din cinci șomeri suceveni este tânăr în vârstă de sub 25 de ani

➢ Rata șomajului a crescut din cauza celor 1100 de proaspeți absolvenți luați în evidențe, precum și ca urmare a scăderii populației active > În septembrie au fost angajați doar 5 absolvenți, aproape 7000 de neindemnizați, beneficiari ai Legii venitului minim garantat fiind mereu în căutarea unui loc de muncă, deoarece nu au studiile necesare
 

AJOFM Suceava

Rata șomajului la finele lunii trecute a fost, în județul Suceava, de 4,45%, în creștere cu 0,31 procente comparativ cu luna august 2011, informează conducerea Agenției Județeane pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava. Directorul executiv Aurelia Focșa pune această evoluție pe seama reducerii populație active, precum și a intrării în evidențele instituției a absolvenților din promoția 2011 a instituțiilor de învățământ. „Cauza creșterii ratei șomajului în ultima perioadă constă în scăderea populației active – indicator calculat la începutul fiecărui an -, în 2011 înregistrându-se o diminuare de 5088 de persoane. De asemenea, în evidențe au intrat peste 1100 de absolvenți de anul acesta”, declară Focșa. În schimb, de precizat este faptul că valoarea ratei șomajului din septembrie este cu mult sub nivelul de acum un an, când era de 7,67%, iar la AJOFM figurau 19.490 de șomeri, din care 8.282 luau ajutor de șomaj, iar 11.208 nu primeau niciun ban. În septembrie 2011, adică luna trecută, numărul șomerilor era cu 8.500 mai mic în comparație cu cel din urmă cu un an. Șeful AJOFM Suceava relevă că doar 8% dintre șomerii indemnizați au studii superioare, 70% necunoscând nicio meserie. „Tocmai de aceea, avem în derulare 14 cursuri de calificare în diverse meserii. Astfel, în acest an, urmează a obține un certificat de absolvire 8100 de șomeri, cursurile fiind organizate atât din fondurile ANOFM, cât și ale Uniunii Europene”, subliniază Focșa, menționând că, în luna septembrie, s-au integrat pe piața muncii 2083 de persoane, dintre care 1975 de șomeri indemnizați, 138 de persoane provenite de pe piața muncii și numai 5 absolvenți. Din cei 11.085 de șomeri monitorizați la această dată, 4372 sunt indemnizați, iar diferența o constituie neindemnizații. „În acest din urmă caz este vorba despre beneficiarii Legii nr. 416 a venitului minim garantat, aflați în căutarea unui loc de muncă deoarece nu au studiile necesare, dar și despre alte categorii socio-profesionale”, explică directorul executiv al AJOF, Aurelia Focșa. Cele mai afectate de șomaj sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, deținând o pondere de 27% în totalul numărului de șomeri. Tinerii de sub 25 de ani reprezintă 20% din numărul șomerilor, iar categoria de vârstă de 30-39 de ani ocupă 22% din total.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: