Suceava, locul V în țară la cele mai mici impozite și taxe locale

> În medie, în 2010, fiecare cetățean a achitat la bugetul local dări de doar circa 10 euro > Anul acesta, în primele 3 trimestre, la capitolul taxe și impozite locale, încasările au fost depășite cu 4,6% > În schimb, cotele defalcate de la bugetul de stat din TVA au cunoscut o diminuare de 6,3 procente
 

După primele 3 trimestre ale anului, execuția bugetului Sucevei este de 70,63%, în intervalul similar al lui 2010, bugetul a fost executat în proporție de 69,45%, relevă o situație prezentată ieri, într-o conferință de presă, de către primarul Ion Lungu. De remarcat este faptul că veniturile proprii ale municipalității sunt mai mari decât cele din urmă cu un an, creșterea fiind de 2,6%. În schimb, cotele defalcate de la bugetul de stat din taxa pe valoarea adăugată (TVA) au cunoscut o diminuare de 6,3 procente, Suceava încasând mai puțin cu 3,5 milioane de lei din sursa amintită. „Se încasează mai puțini bani la bugetul stat și au venit fonduri mai mici și la nivel local”, explică primarul. Potrivit acestuia, față de anul trecut, la capitolul taxe și impozite locale, încasările au fost depășite cu 4,6%, motiv pentru care șeful executivului a ținut să-i felicite pe suceveni vizavi de modul în care înțeleg să-și onoreze obligațiile. „Țin să mulțumesc sucevenilor că au achitat destul de bine taxele și impozitele locale în anul 2011”, a arătat Lungu. La impozitul pe clădiri, execuția bugetară a fost, la 30 septembrie, de 90,4%, iar la impozitul pe terenuri – de 82,85%. Aceasta, în condițiile în care dările locale nu au fost modificate, rămânând aproximativ la nivelul celor din anul 2006. Pe de altă parte, persoanele juridice se remarcă cu plăți mai mici față de primele 3 trimestre ale anului 2010, gradul de execuție fiind de 96,43%. „Un lucru îmbucurător din această execuție este faptul că veniturile proprii ale anului 2011 sunt mai mari decât cele din 2010, în sumă absolută fiind vorba de 2,2 milioane de lei. Este un aspect foarte important, deoarece, în conformitate cu Legea nr. 263 a finanțelor publice, în măsura în care veniturile proprii nu sunt mai mari față de anul anterior, administrațiile locale nu mai pot beneficia de bani de la Fondul de rezervă al Guvernului”, evidențiază primarul Sucevei, adăugând că speră ca acest trend să se păstreze până la finele anului. Ion Lungu a făcut public că, într-un clasament pe anul trecut al Institutului de Politici Publice, municipiul Suceava se afla pe poziția a cincea pe țară din punct de vedere al celor mai mici impozite și taxe locale, în 2010, fiecare sucevean achitând la bugetul local dări de doar circa 10 euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: