Odată cu începerea sezonului rece

Infecțiile respiratorii și-au făcut apariția cu miile în județ

Bolile specifice sezonului rece și-au făcut deja apariția cu miile în județul Suceava, dar în număr ceva mai mic ca în aceeași perioadă a anului precedent, medicii atrăgând atenția asupra măsurilor pe care trebuie să le luăm pentru prevenirea lor.
 

Dacă în săptămâna 3-9 octombrie a lui 2010, medicii suceveni raportau Direcției de Sănătate Publică Suceava (DSP) 2425 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), anul acesta s-au contabilizat 2197, din care peste 700 în zona Suceava, peste 500 la Rădăuți, iar la Fălticeni peste 400. Cei mai afectați de îmbolnăvire sunt copiii, în special cei de 7-14 ani, categorie de vârstă la care s-au raportat 724 de cazuri, apoi cei de 2-4 ani, 458 dintre ei având nevoie de îngrijiri medicale, și 0-1 an, la care s-au semnalat 391 de cazuri. Medicii au apreciat că au fost forme ușoare sau medii ale bolii, astfel că doar 59 de persoane diagnosticate cu IACRS au avut nevoie de spitalizare. Ceva mai scăzute, ca număr, au fost și cazurile de pneumopatie, față de anul trecut: 471 în perioada menționată, în timp ce în anul precedent s-au semnalat 682. Doar 20 de cazuri au fost internate în spitale din județ, majoritatea fiind copii. Prezența constantă a temperaturilor mai scăzute, vântul și umiditatea reprezintă factori de mediu ce acționează agresiv asupra organismului uman, prima măsură pe care trebuie s-o luăm în prevenirea răcelilor fiind întărirea imunității printr-o alimentație și un regim de viață corespunzătoare. Astfel, fructele și legumele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, mai ales kiwi, morcovii, stafidele, portocalele, fasolea verde, care conțin stimulatori pentru imunitate, vitamina C și carotenoide. Usturoiul, roșiile și ceapa țin guturaiul departe, usturoiul fiind bogat în antioxidanți care ajută în evitarea răcelii. Medicii ne recomandă să reducem dulciurile în perioada rece, întrucât zahărul slăbește organismul. Sunt recomandate în schimb suplimentele nutriționale și multivitaminele, folositoare în cazul unui deficit nutrițional. De asemenea, o hidratare adecvată ajută sistemul imunitar să funcționeze corect, apa plată fiind cea mai indicată, dar la fel de sănătoase sunt și ceaiurile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: