Stres

Că vrem, că nu vrem, lumea se schimbă. Se schimbă și fără s-o știm, fără să simțim; darămite când îi simți mișcările (mai curând drept niște zdruncinături) de la o zi la alta. De la o vreme, de la… o zi la alta, cum ne petreceam ascultând buletinele meteorologice sau chiar… cotele apelor Dunării, mai că ne-a intrat în obișnuință (deși cei mai mulți nici nu pricepem mare lucru din ele) să tragem cu urechea la buletinele bursiere, la știrile din lumea (de parcă n-ar fi fost și până acum, în felul ei, tot a noastră!) bancară, a marilor finanțe sau a cursurilor de azi pe mâine.
 

L.D. CLEMENT

Iar să nu le fi vrut noi, să le fi dorit de ignorat știrile acestea, tot ne invadau ele pe noi! Cotații, deficit, arierate, o nouă recesiune, incertitudine, faliment, SUA retrogradate, China creditoare a celor știuți mari și tari, rezerve globale, o nouă valută – iată noțiuni reci și stranii, până mai ieri făcute doar pentru cunoscători, ce se aglomerează-n stresul zilei fiecăruia. C-o fi, c-o păți? Se găsesc analiști să ne explice, sunt destui vizionari care să ne prezică ce va fi cu AA+ ori specialiști care să ne demonstreze cum, bunăoară, „distanța dintre partidele politice din SUA a redus încrederea în capacitatea guvernului de administra finanțele publice”. Dar asta-i pe americănește; în românește oare cum s-o fi citind? Cică-i vară bună pentru agricultură, dar din asta nu se prevăd câștiguri mai mari pentru producători, nici economii la piață pentru cumpărători. Să fie de vină americanii ori chinezii?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: