Organizația-turmă

O organizație presupune existența cel puțin a unui țel comun, solidaritate de idei, dar și a unei ordini interioară unanim acceptată și în general bine ținută în mână de lider. Când este vorba de o organizație politică, țelul comun și solidaritatea ar trebui să fie determinante, altfel nu ar avea nicio logică asocierea unor oameni de vârste și profesii diferite, dacă nu au convingeri comune. Asociere ce presupune existența unor atitudini solidare, fără îndoială însă în sensul major al curentului politic în care membrii acesteia s-au înscris – se presupune – de bunăvoie și nesiliți de nimeni, din convingere adică. Așadar, privind din perspectiva “masei” organizației, lucrurile cam așa ar trebui să se afle. Dacă m-am “ales” liberal, atunci demn este să rămân liberal orice s-ar întâmpla în bine sau în rău în evoluția politică a grupului comun căruia îi aparțin.
 

Dumitru TEODORESCU

Liderul cu atât mai mult devine apărătorul unor asemenea credințe cu cât se presupune că tocmai de aceea a fost ales șef: el este garantul coeziunii organizației și al clarității mesajului ei din perspectiva ideologiei care o animă. Liderul n-ar trebui să fie nicicum generalul de brigadă care cere ascultare deplină și supunere oarbă. Căci doar un asemenea personaj poate ordona – caz nu tocmai des întâlnit, totuși în istoria războaielor – trecerea cu arme și bagaje într-o altă tabără. Surpriză, însă: iată că s-a inventat trădarea unui ideal ( și a unui partid, în fond) în grup. Adică i se propune șefului susținerea candidaturii sale la funcția de primar de către o altă formațiune politică decât cea căreia oficial îi aparține, “candidatul” acceptă și aflăm dintr-o dată că organizația cutare a cutărui partid din cutare comună a trecut in corpore la un alt partid. Care se grăbește să anunțe achiziția ca pe o mare victorie. Nu-i nicio victorie. Un lider fost liberal (că tot am dat acest exemplu pe care îl considerăm credibil) poate ajunge primar, dar un liberal adevărat, fie el și membru simplu, rămâne liberal. Iar celor care nu sunt liberali adevărați și-și urmează liderul trădător le va păsa la fel de puțin de politica și interesele partidului care le-a adoptat organizația pe cât le-a păsat de cele ale partidului părăsit. Adevăratul câștigător rămâne vânătorul de funcții. Iar organizația-turmă ori nu există decât pe niște liste false, ori este doar o masă manevrată de țuicile oferite de abilul (sau obraznicul) vânător.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: