Din cauza neexecutării lucrărilor specifice

Peste 135.000 ha de terenuri au căzut pradă umidității excesive

> Sistemele de desecare nu au fost întreținute, canalele sunt colmatate, iar pe alocuri rețelele de drenaj nu mai funcționează !
 

Solurile cu exces de umiditate ocupă în județul Suceava o suprafață de 135.150 de hectare, se arată într-o informare a Oficiului Județean de Studii Pedologice și Agrochimice (OJSPA) Suceava, semnată de directorul executiv Nicolae Catargiu. Potrivit oficialului sucevean, în categoria amintită intră excesul permanent de umiditate sau „gleizarea”, dar și cel temporar, respectiv „stagnogleizarea”. Printre perimetrele cu exces permanent de umiditate OJSPA remarcă partea coborâtă a depresiunii Rădăuți, cu localitățile Volovăț, Rădăuți, Horodnic, Frătăuții Vechi, parțial Vicovu de Sus și Grănicești, exces temporar fiind întâlnit pe bordura piemontană a Obcinei Mari, adică la Horodnic, Solca, Cacica, Baia, Boroaia, Marginea, Botoșana, Arbore, Cajvana. Această din urmă formă de exces este prezentă în Podișul Dragomirnei, adică la Siret, Mușenița, Calafindești, Bălcăuți și Grămești, precum și în Podișul Fălticeni. Pentru combaterea fenomenului, până în anul 1989, în aceste zone au avut loc lucrări de desecare cu canale și lucrări de drenaj. Catargiu semnalează că sistemele de desecare nu au fost întreținute corespunzător, canalele sunt în bună parte colmatate, unele au fost nivelate prin astupare, iar pe alocuri rețelele de drenaj nu mai funcționează. „Problema comportă două aspecte. Pe de o parte, trebuie întreținute sistemele de desecare-drenaj, lucrări care sunt de competența societăților de îmbunătățiri funciare, iar pe de altă parte se impun lucrări agrotehnice, precum amenajarea de șanțuri și rigole nesistematice de scurgere, rigole de scurgere sistematice, drenajul-cârtiță sau modelarea în benzi cu coame. Mărimea suprafețelor afectate reclamă o acțiune urgentă, eventual crearea de sisteme reversibile de desecare-drenaj și irigație, având în vedere și amploarea secetei din vara anului 2007”, declară Nicolae Catargiu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: