O furtună violentă a răvășit numeroase localități

➢ Scurt bilanț: acoperișuri smulse, culturi nimicite, copaci doborâți la Todirești, Adâncata, Dărmănești, Iaslovăț, Dănila, Slobozia Sucevei, Milișăuți > Numeroase locuințe au rămas fără energie electrică > La Straja, o gospodărie a fost lovită de trăsnet
 


Furtuna de sâmbătă după-amiază a făcut pagube în mai multe localități din nordul și estul județului. Militarii Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost ore în șir în alertă maximă și au intervenit acolo unde a fost nevoie. Avertizarea “cod galben”, apoi “cod portocaliu” în intervalul orar 15.20 – 16.20, veniseră sâmbătă după prânz, anunțând vijelii, ploi torențiale și grindină. În câteva localități din zona de avertisment, ploile au căzut cu până la 50 litri pe metru pătrat fără să provoace inundații. Însă grindina căzută în zona localităților Milișăuți și Slobozia (comuna Grănicești) a distrus suprafețe cultivate. În jurul orei 15, trăsnetul a lovit o gospodărie din localitatea Straja, unde a aprins un grajd și depozitul de furaje construite pe aproximativ 150 mp. Cele două clădiri au ars, dar pompierii au reușit să-i scoată omului animalele din adăpost și aflăm că au intervenit la timp pentru a-i salva locuința, precum și să protejeze alte două case spre care focul se îndrepta deja. Vijeliile au pus însă la pământ zeci de arbori care au blocat drumul spre cabanele din zona “Șoarecu” din Sucevița, drumurile dintre Milișăuți și Iaslovăț, cel dintre Dărmănești și Costișa, cele din localitățile Todirești, Adâncata, Dărmănești, Iaslovăț și Dănila. La Milișăuți, vântul a smuls bucăți mai mari sau mai mici din acoperișurile a circa 15 case și a culcat la pământ mai mulți copaci care au blocat drumuri în interiorul localității. N-au scăpat de furia vântului nici câteva case și dependințe din satul Slobozia Sucevei. Sute de locuințe fără energie electrică La Fălticeni, vântul a rupt un stâlp de electricitate și a fost nevoie de intervenția lucrătorilor de la E.ON pentru restabilirea funcționării rețelei electrice. Aflăm că echipele de intervenție ale furnizorului local de energie electrică s-au mutat apoi la Mitocu Dragomirnei, unde vântul deosebit de puternic a rupt firele de înaltă tensiune ale rețelei de transport și le-au pus la pământ. În apropiere, la Mitocaș, rafalele au pus la pământ un stâlp de electricitate, firele electrice sub tensiune putând aprinde un copac și acoperișul unei locuințe. În toate cazurile menționate, zone mari ale localităților au rămas fără alimentare cu energie electrică. În cursul zilei de ieri primeam semnale similare și din alte localități rămase, de sâmbătă, “fără curent”. Nici municipiul Suceava nu a scăpat de urgia furtunii de sâmbătă. Au fost doborâți câțiva arbori pe strada Traian Vuia și pe strada Domnească, în acest ultim loc fiind avariate și două autoturisme parcate. Meteorologii au prognozat în continuare instabilitate atmosferică și disconfort termic pentru județul Suceava. Vestea bună ar fi că, se pare, nu vor mai veni furtuni. Până astăzi, temperaturile maxime se mențin sub 30 de grade, dar va fi umezeală mare, peste 90%. Indicele de confort termic a scăzut însă, de sâmbătă, sub pragul periculos de 80.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: