Strada

După ce în primăvară ne-au venit în practică elevi care, din liceu, se pregătesc a deveni (poate) jurnaliști, acum primim studenți. Și nu numai studenți, ci și tineri care (unii dintre ei continuându-și studiile) vor/gândesc că într-o zi ar putea deveni jurnaliști. Au multe întrebări ei, teoretice și practice, iar dincolo de acestea, adesea, că li se cere sau nu, dau probe de receptare a realității. Cel mai adesea, o privesc de la distanță, ca pe un film, ca pe un spectacol, ca pe ceva care se petrece dincolo de ei și, eventual, încremenește pentru câteva clipe astfel încât imaginea să se transforme în poveste și să se lase cuprinsă, posedată, asumată.
 

L.D. CLEMENT

Poate că nici nu vă închipuiți cât de preciși și de cruzi, totodată, pot fi în aceste situații, decupând din realitate, de pildă, o stradă. Pe care o înfățișează (poate prea pictural uneori, adică prea subiectiv – arătând totodată că sunt și ei oameni care o trăiesc, care au dreptul să o trăiască, chiar care plătesc să o trăiască!). Impresia jurnalistului peste care deja au trecut anii (și ar trebui să nu fie doar a lui) este adesea că strada a rămas cam aceeași, ca și cum timpul n-ar fi trecut, ca și cum strada s-ar fi schimbat prea puțin. Iar strada e o parte – poate că mică, dar prin ea însăși elocventă – din lume. Ei o străbat și o privesc cu ochi necruțători, iar îndârjirea (citiți „implicarea firească”) lor pare să nu le ajute prea mult, o privesc și o povestesc și o repovestesc. Și parcă tot e prea puțin. Nimic – spun chiar ei, niște indivizi tineri, foarte tineri, care au tot dreptul să fie pretențioși cu noi și cu ei!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: