Valerian Solovăstru crede într-o „Romsilva” și după regionalizare

> Șeful RNP vrea însă gestiuni separate pentru administrarea parcurilor naționale și a hergheliilor de cai, care „sug” banii regiei
Valerian Solovăstru, șeful Regiei Naționale a Pădurilor – „Romsilva” este încrezător în menținerea unei structuri naționale de administrare a pădurilor României și după posibila regionalizare intenționată de guvern. El a declarat la conferința de presă de ieri, de la Direcția Silvică Suceava, că o gestionare pe regiuni a fondului forestier ar fi falimentară pentru silvicultorii din sudul țării: „Este greu de crezut că va dispărea o structură la nivel național după regionalizare, o reformă ce ar crea doar 2-3 structuri silvice foarte puternice în țară.
 

Valerian Solovăstru

Ar fi structuri ce ar cuprinde fondul forestier al județelor Suceava, Neamț, Bacău, Iași, concentrând aproximativ 70% a ceea ce înseamnă venituri din silvicultură. Va mai fi eventual și o altă structură, ce ar cuprinde județul Mureș și parte din Ardeal, cu veniturile lor, iar, în rest, va fi jale. Chiar și în momentul de față, foarte mulți bani din județele menționate pleacă spre direcțiile din sud pentru a susține activitatea din silvicultură”. Anticipând efectele posibilei reîmpărțiri administrativ-teritoriale a României, șeful RNP a declarat că regia încearcă obținerea unei hotărâri de guvern de reorganizare a activității acesteia, în sensul separării activităților sociale, mai pe șleau, activități „parazit” ce revin în sarcina RNP și care consumă resurse financiare importante din banii scoși din activitatea de bază, exploatarea fondului forestier. Este vorba despre resursele consumate în administrarea a 23 dintre cele 28 de parcuri naționale, pentru care bugetul de stat nu scoate niciun ban din pușculiță, și de hergheliile de cai pentru care RNP cheltuiește anual circa 37 de milioane de lei, în timp ce statul „decontează” doar două milioane.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: