Omagiu cărturarului Ion Grămadă

Până la data de 15 ianuarie, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din Suceava poate fi vizionată o expoziție de cărți și documente menită a contura pentru publicul larg profilul cărturarului Ion Grămadă, expoziție inaugurată vineri, cu prilejul unei manifestări omagiale (realizate de Consiliul Județean, Biblioteca Bucovinei, în colaborare cu Primăria Stroiești), manifestări menite a marca împlinirea a 125 de ani de la nașterea lui Ion Grămadă.
 

În programul aceleiași zile, un moment aparte, depunerea unor jerbe de flori, era anunțat la Stroiești, la monumentul realizat de sculptorul Cezar Popescu, din inițiativa scriitorului Ion Drăgușanul. „Scriitor, istoric și publicist bucovinean, Ion Grămadă s-a născut la 3 ianuarie 1886 în satul Zaharești din Bucovina, Imperiul austro-ungar, astăzi în județul Suceava, România”. A urmat studiile liceale la Suceava. Ca elev încă, în clasa a VI-a, scrie schițe și nuvele, unele din ele publicându-le în „Junimea literară” (Cernăuți) și „Luceafărul” (Budapesta), semnând cu pseudonimul Nicu Nalbă. Ulterior, s-a înscris la Facultatea de Litere, specializarea Istorie și Geografie, a Universității din Cernăuți, în perioada 1906-1910, și apoi la Universitatea din Viena (1910). La Viena devine membru al Societății „România Jună” și colaborează la „Deutsches Volksblatt”. Înființează gazeta „Deșteptarea din Cernăuți” (1907), iar apoi este redactor la ziarul „Românul” din Arad (1912-1913) – aflăm din informațiile puse la dispoziție de Biblioteca Bucovinei. La 1 ianuarie 1913 se reîntoarce la Viena, pentru continuarea studiilor, ca la 16 iulie, în același an, să-și susțină doctoratul în litere cu teza „Participarea românilor la asediul Vienei, 1683/Anteil der Rumänien an der Belagerung Wiens (1683)”. Din 1913, este profesor la Liceul german din Cernăuți, unde a predat, în limba română, istoria și logica, într-o vreme când aceste materii trebuiau predate în limba germană. În 1914 intră ca redactor la „Viața nouă”, organul de presă al Clubului Național Român, ziar prin care încearcă să trezească interesul românilor pentru unitatea națională. În 1914 pleacă la București și publică o serie de articole în „Dimineața”, susținând cauza românilor bucovineni. Înrolat voluntar, în 1916, în armata română, angajată în luptele pentru reîntregire, cere să fie trimis în linia întâi a frontului. La comanda unui pluton de vânători de munte, din Regimentul 8, cade în luptă pe 27 august 1917 la Cireșoaia, jud. Bacău, în timpul unui un asalt al trupelor române. Victoria românilor a contribuit la grăbirea sfârșitului campaniei din anul 1917, campanie începută prin victoriile de la Mărăști, continuate cu cele de la Mărășești și Oituz. Autor de nuvele, schițe, eseuri cu subiecte din viața țăranului român aflat în mediul său natural sau ieșit din acest mediu (la școală, oaste), care prevesteau un scriitor de mare forță, Ion Grămadă publică și unele studii despre vechea Bucovină. De asemenea, este autorul unei valoroase monografii despre Societatea „România Jună” din Viena, iar postum i-au apărut două lucrări: „Scrieri literare” (1924) și „Cartea sângelui”, antologie de Ion Drăgușanul (Suceava, 2002). „Estompată de importanța figurii eroului sau a istoricului, personalitatea scriitorului se bucură de prestigiul secret al necunoscutului”, se apreciază în materialul pus la dispoziție de Biblioteca Bucovinei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI