La Observatorul Astronomic al Universității „Ștefan cel Mare”

„Vârcolacii au mâncat soarele” sub ochii a zeci de curioși

Câteva zeci de persoane au venit ieri dimineață la Observatorul Astronomic al Universității „Ștefan cel Mare” din municipiul Suceava ca să vadă eclipsa parțială de soare. Curioșii au fost întâmpinați cu brațele deschise de conducerea Observatorului, care le-a pus la dispoziție trei telescoape astronomice și ochelari fumurii.
 

Astfel, sucevenilor li s-a oferit posibilitatea să observe fenomenul astronomic cât mai bine și, cel mai important, în condiții de siguranță. Este cunoscut faptul că soarele poate provoca grave afecțiuni oftalmologice dacă este privit cu ochii neprotejați de ochelarii cu lentile speciale. Sucevenii care nu au putut ajunge la Observator au avut posibilitatea să urmărească eclipsa parțială de soare și pe internet, unde a fost transmisă live din mai multe colțuri ale lumii. Imaginile au fost proiectate și în sala de ședințe a Observatorului sucevean. Aici se aflau ieri și doi astronomi, care le-au explicat celor prezenți întreaga evoluție a fenomenului. Numărul sucevenilor care au venit ieri la Observator ca să vadă eclipsa parțială de soare a fost destul de mare, având în vedere că acțiunea nu a fost mediatizată. Cristian Pârghie, șeful departamentului Observator Astronomic al Universității Suceava, ne-a declarat că cei mai mulți dintre vizitatori au venit să urmărească eclipsa în jurul orei 10.30, atunci când s-a înregistrat momentul maxim al fenomenului astronomic. „Noi ne-am pregătit să-i întâmpinăm pe sucevenii dornici să urmărească eclipsa parțială. Am montat telescoapele încă de ieri (n.n. – luni) pe terasa Observatorului, le-am verificat filtrele, ca să ne asigurăm că nu sunt zgâriate. Cu ajutorul unui telescop am făcut o proiecție a eclipsei ca să poată fi filmată și fotografiată”, ne-a declarat Cristian Pîrghie. Următoarea eclipsă solară se va produce abia în 2028. În vechime, oamenii credeau că eclipsa este produsă de vârcolacii care mâncau soarele Potrivit tradițiilor populare, eclipsa de soare prevestește un an nefast. Tradiția spune că dacă Soarele „este mâncat de vârcolaci” chiar de la începutul anului, vom avea parte de un an prost din toate punctele de vedere. În vechime se spunea că Soarele ar avea nevoie să „se refacă” după ce a fost „mâncat de vârcolaci”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: