“Crăciun în Bucovina”

Programul județean de promovare a obiceiurilor din Bucovina s-a deschis ieri, la Suceava

Programul „Crăciun în Bucovina”, de promovare a obiceiurilor din Bucovina din preajma Sărbătorilor de iarnă, a debutat, ieri după-amiaza, la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava unde copiii prezenți au primit daruri de la Moș Nicolae, au asistat la un spectacol de păpuși și unde a fost vernisată și expoziția desene pentru copii „Credința din ochii copiilor”. Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat la deschiderea acestui proiect că sucevenii și turiștii vor putea asista în fiecare zi, până în 7 ianuarie, la diverse evenimente organizate în aproape toate localitățile județului. El le-a spus sucevenilor că se așteaptă ca în această perioadă să fie un aflux mare de turiști în județ, turiști care vin să vadă tradițiile și obiceiurile de iarnă la ele acasă.
 

În programul duminicii, seara, în municipiul Suceava, s-a inaugurat Târgul de Crăciun și au fost aprinse instalațiile de lumini din Bradul de Crăciun, moment precedat de un concert de colinde interpretate de Ansamblul “Ciprian Porumbescu”. Tot duminică seara, la Catedrala romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuk” a avut loc un concert susținut de Grigore Leșe. Tot în aceeași seară, în orașul Gura Humorului, a fost inaugurat iluminatul cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, dar și mocănița care va circula pe malul râului Humor și în Parcul Ariniș, unde este amplasată și o scenă cu un minisat bucovinean pe care vor evolua formații de urători și colindători. Tot în Parcul Ariniș vor fi organizate mai multe evenimente, inclusiv degustări de preparate și produse tradiționale bucovinene. Pe parcursul acestui program, turiștii vor putea merge la gospodării ale localnicilor din mai multe comune din județ și vor putea asista atât la pregătirile de Crăciun, la repetițiile pentru colinde sau urături, la tăierea porcului, dar și la prepararea produselor tradiționale. De Crăciun, vor fi organizate un spectacol susținut de Hara și Distinto, la Gura Humorului, și un concert simfonic la Catedrala „Sf. Ioan Nepomuk” din Suceava, dar și festivaluri cu obiceiuri de iarnă în mai multe localități ale județului. După Crăciun, în localitățile județului se anunță parade ale mascaților, festivaluri de datini și obiceiuri, iar înaintea Anului Nou, urături și obiceiuri de iarnă acasă la gospodarii din satele Bucovinei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI