Economie de pădure

Fără vreo legătură cu disputa din jurul Fondului Bisericesc sau chiar cu totală neștiință despre acest spinos subiect, multă lume din județ observă /a observat forfota (din noapte mai ales) a mastodonților auto cărători de material lemnos către fabricile prelucrătoare.
 

Ele – fabricile – au fost ridicate ca să “mănânce” lemn și asta fac. Numai că, în general, atitudinea observatorilor nu este una admirativă, ci mai degrabă una marcând îngrijorarea, în condițiile în care n-am prea fost obișnuiți, chiar și aici, în Bucovina, unde pădurea cade peste sat, cu o asemenea mișculație de mijloace auto care transportă lemn. Ca să tragem spuza pe turta noastră, ne-am putea raporta la această îngrijorare concretă față de soarta pădurii, clamând față de cititor, căci el ne cumpără, că reducerea numărului de pagini sâmbăta reprezintă umilul nostru obol adus economisirii de lemn. Am putea calcula chiar câți copaci lăsăm “pe picior” în pădure reducându-ne numărul de pagini sâmbăta… Dacă sunteți de acord cu această explicație este minunat. Numai că decizia de a înjumătăți numărul de pagini sâmbăta are și argumente extrem de concrete. Mai întâi, așa cum scriam la această rubrică acum câteva săptămâni, s-a scumpit hârtia. Ea se importă acum, căci producătorul de la Bacău – fabrica Letea – s-a închis, iar cei de la care se importă o vând cu aproape o pătrime mai scump. Dar și toate celelalte s-au scumpit, iar a cere acum mai mulți bani de la cititor pe ziar, în condițiile în care încercăm să spunem în opt ceea ce spuneam în șaisprezece, nu prea pare a fi în regulă. Căci resursele fiecăruia s-au împuținat și chiar dacă guvernul ne atrage atenția că, iată, pâinea nu s-a scumpit, noi ne întoarcem și la vorba auzită recent, pe stradă: “N-ați scumpit-o, dar întreabă cineva dacă am bani s-o cumpăr?”. Unii vor zâmbi ironic la cele de mai sus, alții chiar se vor bucura în secret că recunoaștem ceea ce ei nu recunosc, noi contăm însă pe onestitatea relației cu cititorul nostru. Fudulia de a purta tichie de mărgăritar la vremea când și basca e prea scumpă nu ne tentează. Criza este adevărată și nu sunt semne că i s-a găsit leacul…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: