PRM Suceava vrea revenirea la votul pe liste

> Forul legislativ suprem a ajuns să fie controlat de oligarhi, este de părere liderul județean Gheorghe Acatrinei Organizația Județeană a PRM Suceava susține revenirea la votul pe liste. Președintele filialei sucevene, Gheorghe Acatrinei, a declarat, într-o conferință de presă, că prevederile privind votul uninominal au facilitat intrarea în Parlament a unor persoane susținute de puternice grupuri de interese și care au promovat legi favorabile acestora din urmă.
 

Astfel, forul legislativ suprem a ajuns să fie controlat de oligarhi, în timp ce accederea la un fotoliu a unui tânăr este foarte dificilă, acesta nedispunând de sumele mari necesare pentru tipărirea de pliante, afișe sau rezervarea de spații la emisiuni TV sau radio electorale. Pe de altă parte, obligația privind depunerea unei garanții de 2500 de lei limitează dreptul constituțional de a candida. Dl Acatrinei opinează că aceste piedici nu sunt valabile, însă, în cazul marilor „baroni”, care pot să-i susțină financiar pe proprii reprezentanți și, pe această cale, să controleze o bună parte a forul legislativ suprem. „Votul uninominal s-a dovedit o iluzie, dând alegătorilor falsa impresie că ei chiar pot controla drumul către Parlament și că acesta este urmare a voinței lor. Indiferent de forma sa, votul uninominal nu este o soluție universală pentru reformarea clasei politice”, relevă ex-senatorul PRM de Suceava. Gheorghe Acatrinei este de părere că revenirea la votul pe liste trebuie corelată cu modificarea atribuțiilor deputaților și senatorilor, în așa fel încât aleșii în Parlament să poată efectiv face ceva pentru electori iar, ulterior, să poată fi trași și la răspundere pentru prestația lor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: