Convorbiri duhovnicești cu pr. prof. Constantin Necula

Pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, autor a numeroase studii și cărți de exegeză, apologetică și catehetică creștin-ortodoxă, s-a aflat, din nou, în mijlocul sucevenilor, la seara duhovnicească cu tema: „Postul Crăciunului, Postul Bucuriei”, susținută sub egida A.S.C.O.R. – filiala Suceava, în sala de conferințe a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
 

„… Pentru foarte mulți dintre noi este un Crăciun al porcului prăjit, întrebându-ne ce punem pe masă, nu în suflet. Vedeți, am devenit un fel de cercetători în soia…, iar Crăciunul este o «faianță» a societății comerciale. Lumea comercială nu mai este una creștină. Dar de ce ne-am bucura postind? Ortodoxia și Postul reprezintă un fel de desăvârșire de sine. Bucurați-vă, spune Hristos refăcând drumul Magilor dinspre Persia spre Bethleem. «Steaua Polară» este Hristos. Să ne punem și noi pe lista pruncilor din Bethleem. Hristos se așază în omenire ca un punct real pe harta lumii. Simplitatea Întrupării nu vine pe o navă extraterestră din Cosmos. Hristos are o trăsătură adâncă de smerenie. Vedem atâta nesimțire în lume: Sibiul e capitala bunelor maniere, dar asta nu înseamnă că, pe stradă, nu te înjură nimeni. Ar trebui să avem un creștinism natural, fără aditivi sau conservanți, deoarece Hristos coboară El la tine. Dincolo de sarmale și cârnați, Întruparea lui Hristos înseamnă reconstruirea familiei. România a crescut foarte mult la capitolul spectacular: ne gândim mereu la ce bem, la ce mâncăm. Biserica există, pentru că ea este în toți. Biserica este Trupul cel tainic al lui Hristos în mădulare. Dormim mult duminica, vedem la televizor chipuri de patriarhi, episcopi. Și, atunci, de ce ar trebui să ne bucurăm de Crăciun? Nu colindăm de dragul colindului, ci de dragul lui Hristos care se revelează prin colind. Există frumoasele colinde: «…sculați boieri, nu dormiți, vremea e să vă treziți…». Ce este boierul? Cel care stă la masă, iar în capul mesei este Hristos. Intimitatea lui Hristos, Cel care le cerceta casele și le aducea bucurie. De ce bucuria Crăciunului? Noi suntem dincolo de sfârșitul lumii, care nu înseamnă distrugere, ci Eshaton sau deschiderea unei noi veșnicii în Hristos. Avem ascunderea Învierii în Taina Nașterii Mântuitorului” a spus celor prezenți, părintele Necula.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: