La SCEEPS Suceava

Aproape 28.900 de cereri de pașapoarte electronice au fost depuse într-un an

>Numărul de cereri de eliberare a pașapoartelor scade la Suceava de la un an la altul La un an de când a început eliberarea și la Suceava a pașapoartelor electronice, Serviciul Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple a înregistrat aproape 28.900 de cereri. Majoritatea, circa 27.100, s-au primit la ghișeele instituției, alte peste 1800 la misiunile diplomatice românești din străinătate.
 

Cam 65% dintre solicitări s-au făcut pentru pașapoarte temporare simple, mai ieftine, dar valabile doar un an, restul solicitanților de documente de călătorie preferând pașapoartele electronice cu o valabilitate de 5 ani. Comisar-șef Angela Cleopatra Irimia, șeful SCEEPS Suceava, afirmă însă că dacă mai mulți români plecați în străinătate ar apela la misiunile diplomatice din țările în care locuiesc majoritatea timpului din an, s-ar evita nebunia de la ghișeele din Suceava din timpul vacanței de vară, a celei de Paști sau din timpul Sărbătorilor de iarnă. „Din luna februarie 2010, cetățenii români aflați în străinătate pot depune cereri de eliberare a pașapoartelor electronice/temporare la toate misiunile diplomatice ale României în străinătate, costurile fiind în jurul sumei de 100 euro. Prin folosirea acestei oportunități s-ar evita aglomerația care se produce în anumite momente ale anului, când este cunoscut că aceștia se întorc în țară și doresc să-și rezolve cu operativitate toate problemele”, a declarat comisarul-șef. Din evidențele SCEEPS a rezultat că numărul de cereri de pașapoarte scade la Suceava de la un an la altul. Motivația ar fi, comunică instituția, faptul că persoanele peste 14 ani pot circula în spațiul intracomunitar și doar pe baza documentului de identitate. “Precizăm că minorii în vârstă de sub 14 ani pot călători oriunde în străinătate numai pe baza pașaportului temporar/electronic simplu. Legat de acest aspect, reamintim că legislația permite ca, numai pentru copiii sub 14 ani, aflați în situații deosebite, care nu pot fi prezenți la fotografiere (sugari, cu dizabilități, accidentați etc.) să se solicite pașaport temporar, cu valabilitate 12 luni, prin scanarea fotografiei tip pașaport (3,5 x 4,5 cm). În acest caz este necesară prezența ambilor părinți pentru certificarea fizionomiei copilului”, a precizat Angela Iacob.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: