Cercul albastru – simbolul global al diabetului

Prin grija Clubului Lions, Suceava s-a alăturat marilor orașe europene

Conform unei rezoluții din decembrie 2007 a Națiunilor Unite, diabetul este recunoscut ca o boală universal răspândită. Această maladie afectează 246 milioane de oameni din întreaga lume, specialiștii estimând că, până în anul 2025, numărul suferinzilor va ajunge la 380 de milioane. Mai trist este că, anual, se înregistrează circa 3,8 milioane de decese cauzate de diabet sau complicații ale acestei boli. Diabetul zaharat de tip 1 înregistrează o creștere alarmantă în rândul tinerilor, în fiecare an, circa 70.000 de copii ai planetei, până la 15 ani, fiind cuprinși de acest flagel.
 

Din inițiativa Federației Internaționale a Diabeticilor (IDF) și cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an, pe data de 14 noiembrie, se marchează Ziua Mondială a Diabetului. Prilej deosebit pentru ca în întreaga lume să se desfășoare acțiuni de conștientizare și mobilizare a oamenilor pentru a preveni această boală printr-un regim de viață sănătos. Astfel, pretutindeni, inclusiv în țara noastră, s-au desfășurat campanii de detectare a diabetului și a factorilor de risc, campanii de prevenire etc. Printre însemnele vizuale distinctive ale luptei împotriva diabetului din acest an se numără și cercul albastru (simbolul global al acestei maladii), lumânările albastre virtuale sau reale aprinse la ferestre sau „îmbrăcarea” clădirilor cu lumină albastră, știut fiind faptul că aceasta este culoarea speranței și a Națiunilor Unite. „Să aducem diabetul în lumină” (Bring diabetes to light). Acesta a fost sloganul sub care sute și sute de clădiri din mari orașe ale lumii (Barcelona, Moscova, Sydney, Tokyo, New York, București etc.) au fost luminate în albastru. În capitala țării noastre, duminică seară, pe clădirea Ateneului a fost proiectat un adevărat show multimedia legat de diabet. Am abordat, ce-i drept, cu oarecare întârziere, acest subiect, pentru a nu trece cu vederea un eveniment unic înregistrat în județul nostru. În acest an, pentru prima dată, municipiul reședință de județ, Suceava, s-a aliniat și el marilor orașe europene, în sensul că și aici s-a aprins lumina albastră. Prin grija Lions Club Suceava (președinte în exercițiu Manuela David), dar mai ales cu ajutorul dlui Liviu Trifina, directorul S.C. Auto Bitti, de Ziua Mondială a Diabetului, sediul societății amintite a fost „îmbrăcat” într-o lumină albastră, vrând, astfel, parcă să-i sensibilizeze pe cetățeni că și în acest colț de țară există oameni care se luptă cu un flagel numit diabet. Trist, dar adevărat: viața cu diabet nu este deloc ușoară, mai ales că tratarea acestei boli este legată în foarte multe cazuri de posibilitățile financiare ale celor în cauză sau ale părinților, când este vorba de copii. Din nefericire, statisticile arată că tot mai mulți copii din întreaga lume, unii chiar de la vârste fragede, despre care se credea că nu sunt în pericol să fie afectați de această boală, sunt, totuși, diabetici. Astfel, 70.000 de copii până la vârsta de 14 ani sunt, anual, depistați cu diabet zaharat tip 1. Totuși, pe foarte mulți dintre ei maladia nu-i împiedică să ducă o viață normală. Cu condiția ca să aibă multă voință, să nu fie sedentari, să respecte sfaturile specialiștilor privind alimentația. Numai așa vor reuși să treacă peste provocările neplăcute pricinuite, zilnic, de lupta cu boala.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: