Pe culmile… pesimismului

Poate că multe, prea multe ne-au lipsit și ne lipsesc în acest an, însă în mod sigur nu ne-au lipsit sondajele! Cel puțin firmele de evaluare a opiniilor să fi avut de câștigat, dacă tot a avut cine le plăti… Iată că un „barometru de încredere” al GfK, pentru primele două luni ale acestei toamne, indică faptul că românii sunt caracterizați de cel mai înalt nivel de pesimism întâlnit în ultimul deceniu.
 

L.D. Clement

Spre exemplu, 70% dintre noi și ai noștri își fac griji pentru situația familiei (altfel spus, chiar pentru ziua de mâine), iar mai mult de jumătate nu reușesc să-și acopere măcar cheltuielile curente (așa că își fac griji mari tocmai pentru ziua de azi). Față de marea majoritate care consideră că situația se va înrăutăți, există însă și conaționali care cred că mâine, poimâine (la anul! – în funcție de cum au fost puse întrebările, între 9 și 33%), va fi… mai bine. Să fie ei tocmai cei care, potrivit manualului, fructifică avantajele crizei, investesc ieftin în locul celor care au pierdut scump și construiesc belșugul (sau iluzia acestuia)?… …Pesimism? Dacă e să evaluăm noțiunea în baza unor definiții din dicționarele de uz curent, s-ar putea înțelege (și) că pesimiștii sunt vinovați: fiindcă au o astfel de viziune asupra realității și, de aici, o așa atitudine. Înainte de ’89, ar fi fost simplu, fiindcă, potrivit DN 1986, pesimismul era o… “trăsătură caracteristică ideologiei claselor pe cale de dispariție”. Na, că n-au dispărut nici clasele, nici pesimismul!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: