Niciun spital din județ nu îndeplinește în totalitate normele PSI !

O parte din instalația electrică a Spitalului Județean “Sf. Ioan cel Nou” datează din 1966 Niciunul dintre spitalele județului nu îndeplinește pe deplin normele de prevenire și stingere a incendiilor (PSI).
 

Informația ne-a fost furnizată de maiorul Costică Ghiață, inspector-șef adjunct al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, care ne-a prezentat rezultatul controalelor efectuate în perioada 23 – 27 august a.c., în baza Ordinului 346/20.08.2010. “În baza ordinului au fost verificate 10 spitale municipale și orășenești și 4 centre de asistență medico-socială. În timpul controalelor au fost constatate 198 de deficiențe de la normele de apărare împotriva incendiilor, dintre care 95 de deficiențe au fost soluționate în timpul controalelor”, a spus dl Ghiață. El ne-a explicat că cele mai des întâlnite nereguli au constat în: neasigurarea condițiilor optime de evacuare a pacienților și a personalului medical; neasigurarea mijloacelor inițiale de stingere a incendiilor, neasigurarea instalațiilor de detectare și semnalizare automată a incendiilor; neasigurarea rezervei intangibile de apă în caz de incendii. Mr. Ghiață a adăugat că cele mai multe nereguli în ceea ce privește prevenirea și stingerea incendiilor au fost constatate la Spitalului Județean “Sf. Ioan cel Nou”. Inspectorul-șef adjunct al ISU a spus că o parte din instalația electrică a celei mai mari unități spitalicești din județ datează din anul 1966. Tot el ne-a informat că în momentul de față accesul pe bază de cartelă electronică pe secțiile spitalului contravine normelor de evacuare a populației în caz de incendiu, „dar se vor găsi soluții pentru rezolvarea problemei”. În urma controalelor, ISU Suceava a sancționat spitalele găsite în neregulă cu 46 de avertismente. Mr. Costică Gheață a precizat că, în luna februarie a.c., ISU Suceava a controlat mai toate spitalele județului. „Cea mai mare parte a deficiențelor constatate atunci, le-am găsit și acum. Din februarie până în august au fost remediate deficiențele care nu au necesitat cheltuieli financiare”, ne-a declarat el. Întrebat cât de importantă este dotarea spitalelor cu detectoare de fum, în condițiile în care sunt unități sanitare care au instalația electrică din 1966, inspectorul-șef adjunct al ISU ne-a răspuns: „O astfel de instalație ar semnaliza incendiul în așa fel încât s-ar putea face evacuarea oamenilor în timp util. O astfel de instalație diminuează riscul pierderii de vieți omenești”. Amintim că Ministerul Sănătății a dispus verificarea tuturor spitalelor din țară din punct de vedere al respectării normelor PSI, în urma incendiul petrecut în luna august la maternitatea Giulești, care s-a soldat cu moartea a 6 nou-născuți și rănirea gravă a altor 5.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: